Economie

Vineri, ultima zi pentru depunerea cererilor pentru rambursarea diferenţei de acciză la motorină

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte că până la 31 ianuarie 2014, inclusiv, se depun cererile pentru ajutorul de stat prin rambursare a diferenţei de acciză pentru motorina utilizată în agricultură, trimestrul IV 2013.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.

Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare depun cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv, precum şi de documentele prevăzute de Ordinul MADR nr. 1229/2013, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit legislaţiei în vigoare, cantitatea de motorină nu poate depăşi 40% din cantitatea totală calculată şi stabilită conform acordului prealabil rectificativ pentru cererile de acord prealabil pentru finanţare aferente anului agricol 2013-2014.

În cazul în care documentele justificative privind achiziţia de motorină anexate la cererea de plată trimestrială pentru rambursare aferentă anului 2013 nu acoperă cantitatea calculată şi stabilită prin acordul prealabil rectificativ pentru anul 2013, diferenţa se reportează pentru anul 2014. La nivelul jude’ului Teleorman, potrivit potrivit purtătorului de cuvânt al APIA Teleorman, Cristina Epure, pentru subvenţia la acciza redusă la motorină sunt depuse 819 dosare de acord prealabil aferente trimestrului IV al anului 2013. De precizat că , cererile de acord prealabil pentru subvenţionarea accizei redusă la motorină pentru anul 2014 s-au depus în luna decembrie 2013, iar facturile justificative aferente achizitionării de motorină pentru trimestrul I 2014 se depun în luna aprilie.

Cantităţile de motorină ce beneficiează de ajutor de stat acordat sub formă de rambursare se stabilesc prin ordin al ministrului cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, cu încadrare în prevederile bugetare aprobate. Ajutor necuvenit reprezintă orice sumă care, în urma verificărilor efectuate de către APIA sau de către alte instituţii abilitate, se constată că a fost acordată beneficiarilor care nu au respectat prevederile legale.

Beneficiarii care, prin înscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au încasat sume de la bugetul de stat în mod necuvenit nu mai beneficiază de ajutor pentru o perioadă de trei ani. Totodată, sumele reprezentând ajutor necuvenit se recuperează de la beneficiarii ajutorului de stat. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.