Politic

Pe ce legi mai pun semnătura parlamentarii de Teleorman. Calotă Florică Ică propune ca reprezentanţii Curţii de Conturi să consilieze autorităţile locale

Autorităţile publice locale, precum şi companiile şi regiile de stat s-au intersectat în repetate rânduri cu acţiuni de audit ale Curţii de Conturi în ultimii ani. Întrebuinţarea resurselor publice nu s-a sincronizat tot timpul cu politicile autorităţilor locale, iar Curtea de Conturi a fost acuzată în special de reprezentanţii autorităţilor locale de faptul că, prin deciziile impuse, li s-au îngreunat şi mai mult activităţile.

În acest sens, la Camera Deputaţilor, a fost depusă propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi. Astfel, 36 de deputaţi şi senatori din toate partidele, printre care şi deputatul ALDE de Teleorman Calotă Florică Ică, susţin că propun „îmbogăţirea rolului asumat în prezent de Curtea de Conturi cu acela de prevenire a neregulilor prin desfăşurarea de activităţi de îndrumare şi consiliere a entităţilor publice supuse controlului – autorităţi publice centrale şi locale, companii naţionale şi regii unde statul şi/sau unităţile administrativ-teritoriale deţine singur sau în comun mai mult de jumătate din capitalul social, organismele autonome de asigurări sociale sau de altă natură, precum şi orice persoane care beneficiază de garanţii guvernamentale, subvenţii etc. sau administrează fonduri publice”.

Semnatarii iniţiativei legislative mai susţin că, în numeroase cazuri, neregulile semnalate nu au la bază intenţii de fraudare a resurselor publice, ci sunt „complexităţi şi ambiguităţi ale legislaţiei” şi, drept urmare, se propune ca administratorii resurselor publice să aibă dreptul să solicite o opinie atunci când întâmpină greutăţi în interpretarea unui text legal, în modul de întocmire a unor situaţii, a întocmirii ori gestionării bugetelor sau în orice altă situaţie care ar putea face obiectul unui control al personalului Curţii de Conturi.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Camera Deputaţilor, se aşteaptă un punct de vedere de la Guvern şi se află în dezbatere publică până pe 10 aprilie a.c. (Violeta Mocanu)

One Comment

  1. prin anii ’90, institutiile publice erau obligate, prin lege, sa obtina avizarea de la Curtea de Conturi a contractelor de achizitii publice , inainte de intrarea lor in vigoare. Se puteau preveni astfel foarte multe fraude sau prejudicii, unele din nestiinta sau din legislatia defectuoasa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.