Economie

9 noiembrie 2012, ultima zi pentru depunerea cerererilor de plată în cadrul “Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate”

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că, în conformitate cu HG nr. 1029/2012 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 796/2012, a doua perioadă de depunere a cerererilor de plată aferente anului 2012, în cadrul “Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate”, finanţată din Fondul European de Garantare Agricolă, se încheie vineri, 9 noiembrie.

De acest sprijin comunitar pot beneficia crescători de vaci de lapte sau de bivoliţe de lapte şi de taurine din rase de carne sau metişii acestora, persoane fizice, persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale.

Solicitanţii trebuie sa depună o cerere pe beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute la centrul judeţeanAPIApe a cărui raza teritorială se află exploataţia cu cel mai mare număr de animale.

Condiţii de acordare generale: exploataţiile sunt localizate în zonele defavorizate din România, identificate în Anexa 4A la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală PNDR 2007 – 2013; bovinele din exploataţiile pentru care beneficiarul solicită ajutor specific sunt identificate şi înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor – RNE; deţin registrul individual al exploataţiei, actualizat în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.1760/2000. De precizat că, pe lângă condiţiile generale, solicitantul trebuie să întrunească şi condiţii de acordare specifice categoriilor solicitate, respectiv cele pentru vacile de lapte, pentru bivoliţe de lapte sau pentru taurine din rase de carne.

Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate mai sus menţionate poate atrage, după caz, reducerea sau excluderea de la plata ajutorului specific, respectiv penalităţi sau sancţiuni multianuale.

APIApune la dispoziţia beneficiarilor cereri pretipărite cu efectivul de animale deţinut în exploataţie şi cu încadrarea pentru fiecare categorie, efectiv înscris în RNE.

Valoarea ajutorului financiar specific se calculează anual, în lei, la cursul euro-leu stabilit de Banca Centrală Europeană, la ultima cotaţie a lunii septembrie, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv 4,5383 lei, pentru un plafon maxim de 30.000.000 euro.

Cuantumul ajutorului specific se calculează de cătreAPIA, după finalizarea verificărilor, prin raportarea plafonului maxim la efectivul de capete eligibile din toate categoriile. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.