Eveniment

9 Decembrie – Ziua Internațională Anticorupție

Data de 9 decembrie a fost stabilită drept Ziua Internațională Anticorupție prin Convenția Orgaizațiilor Națiunilor Unite împotriva Corupției, semnată inclusiv de România la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic), iar ulterior ratificată prin Legea nr.365 din 15 septembrie 2004.

Corupția reprezintă una dintre cele mai serioase amenințări la adresa statului de drept în cadrul societății contemporane, subminând instituțiile și valorile democratice, atentând la ordinea socială și capacitatea statului de a asigura drepturi și libertăți egale cetățenilor săi. Altfel spus, corupția ne afectează pe toți și slăbește respectul pentru lege. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea și combaterea practicilor corupte.

Data de 9 decembrie reprezintă un prilej pentru a ne aminti că trebuie să ne asumăm bătălia pentru prevenirea și combaterea corupției la nivel individual. O societate curată nu poate deveni realitate fără asumarea principiilor etice, a transparenței și a responsabilității propriilor acțiuni.

Direcția Generală Anticorupție, prin Serviciul Județean Anticorupție Teleorman, dorește responsabilizarea cetățenilor și funcționarilor publici, în sensul de a lua atitudine și de a sesiza această instituție de fiecare dată când iau cunoștință despre implicarea unor lucrători M.A.I în fapte de corupție.

Astfel, în perioada 06-07.12.2018, la sediul Primăriei orașului Zimnicea, au fost desfășurate două activități de informare anticorupție la care au participat 53 de funcționari din cadrul instituției care, prin natura atribuțiilor de serviciu, interacționează cu cetățenii.

În cadrul întâlnirilor, reprezentantul S.J.A Teleorman a prezentat aspecte privind identitatea instituțională a Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) și responsabilitățile ce revin acesteia în cadrul realizării obiectivelor specifice ale Strategiei Naționale Anticorupție (S.N.A.) pentru perioada 2016-2020.

De asemenea, în scopul creșterii gradului de educație anticorupție a personalului din cadrul autorităților și instituțiilor publice de la nivel central și local, s-au prezentat competențele D.G.A., noțiuni elementare de drept penal, infracțiunile de corupție și cele asimilate acestora, consecințele și costurile corupției, precum și materiale audio-video.

Totodată, în ziua de 07.12.2018, pe raza orașului Zimnicea și în Punctul de Trecere a Frontierei Zimnicea, au fost distribuite cetățenilor flyere cu mesaje anticorupție, activitate în care reprezentanții S.J.A. Teleorman au fost sprijiniți de elevi (voluntari) din cadrul Liceului Teoreticea și de lucrători ai Poliției Locale.

Reamintim faptul că, pentru sesizări privind săvârșirea unor fapte de corupție de către angajați ai Ministerul Afacerilor Interne, cetățenii pot apela Call center-ul anticorupție 0800.806.806 al Direcției Generale Anticorupție, apel gratuit în orice rețea mobilă sau fixă.

De asemenea, cetățenii pot fac sesizări din domeniul de competență al D.G.A la adresa de e-mail teleorman.dga@mai.gov.ro. telefonic la numărul 0247/407.294 sau direct la sediul S.J.A. Teleorman situat în municipiul Alexandria, str. Ion Creangă, nr.71-73, jud. Teleorman.

One Comment

  1. Pistruiatul

    Vrajeala de 2 lei ,coruptia este in floare ,bani aruncati aiurea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.