Eveniment

8,3% din vehiculele controlate de RAR în Teleorman prezintă pericol iminent de accident

Monica DUMITRESCU

Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, pe parcursul anului trecut, 1434 de vehicule în judeţul Teleorman. În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 8,3% (119) dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecţiunilor majore la sistemul de frânare şi la direcţie. În aceste situaţii una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice la reprezentanţele Registrului Auto Român.

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor şi remorcilor oprite, 39,68% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte iar 23,36%  au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcţionare a instalaţiei electrice de iluminare şi semnalizare, defecţiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a şasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcţie sau în articulaţiile punţilor faţă şi spate).

Din totalul vehiculelor verificate, 1,81% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecţiei tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false).

În urma analizei emisiilor poluante, la 17,45% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depăşirea nivelului maxim admis.

În urma controalelor mixte desfăşurate în judeţul Teleorman de către Registrul Auto Român şi Poliţia Rutieră, pe parcursul anului 2016 au fost aplicate 591 sancţiuni, au fost reţinute 26 permise de conducere şi 471 de certificate de înmatriculare.

Comparativ cu media naţională, în Teleorman procentul vehiculelor neconforme este mai mare. Registrul Auto Român a verificat anul trecut în trafic 76678 de vehicule în toată ţara. Dintre acestea, la aproximativ 50% s-a depistat cel puţin o neconformitate tehnică. Aproape 5 procente (3781) dintre vehiculele verificate tehnic în trafic anul trecut de inspectorii Registrului Auto Român prezentau pericol iminent de accidente. Maşinile aveau defecţiuni grave la sistemele de frânare şi direcţie, la punţi şi fuzete.

Din punct de vedere al siguranţei rutiere însă, procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,42%.

Directorul general al Registrului Auto Român  George-Adrian Dincă, menţionează, însă, că rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR – Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.