Social

80 de locuri libere în învăţământul profesional de 3 ani, după prima etapă a admiterii

Monica DUMITRESCU

Doar 172 din cele 252 de locuri disponibile în Teleorman în învăţământul profesional de trei ani pentru anul şcolar 2016-2017 au fost ocupate în prima etapă a admiterii. La două din cele cinci licee teleormănene care organizează clase a IX-a la această formă de învăţământ au fost ocupate toate locurile disponibile. Este vorba despre Liceul tehnologic nr. 1 Alexandria, unde s-au ocupat toate cele 28 de locuri pentru calificarea mecanic auto, şi Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă” Roşiorii de Vede, care organizează o clasă, tot de 28 de locuri pentru calificarea mecanic agricol.

Absolvenţii de gimnaziu care vor să urmeze cursurile în învăţământul profesional şi nu s-au înscris în prima etapă mai au o şansă anul acesta. Începând cu 16 august, se va organiza o nouă etapă a admiterii la această formă de învăţământ, pe locurile rămase libere. Candidaţii pot opta pentru calificarea confecţioner produse textile la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” din Roşiorii de Vede, unde mai sunt libere 21 locuri, pentru calificarea mecanic auto la Liceul Tehnologic nr. 2 Roşiorii de Vede, unde mai sunt disponibile 55 de locuri sau pentru calificarea mecanic auto la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu”, unde mai sunt disponibile 4 locuri.

Pe parcursul celor 3 ani de studiu, elevii vor parcurge discipline ale învăţământului obligatoriu, cât şi module de pregătire practică pentru calificare profesională, unităţile care organizează această formă de învăţământ având obligaţia de a face contract cu cel puţin o firmă la care elevii vor face practica.

La terminarea studiilor, tinerii primesc un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja atât în România, cât şi în orice altă ţară a Uniunii Europene. De asemenea, în baza certificatului de absolvire a învăţământului obligatoriu, din clasa a XI-a , elevii îşi pot continua studiile în învăţământul liceal. Tinerii cu calificare profesională pot obţine mai rapid un loc de muncă, iar, după finalizarea cursurilor, aceştia îşi pot continua studiile în cadrul unui liceu, însă pot decide să şi lucreze în acelaşi timp.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.