Economie

789 de hectare din Teleorman vor fi împădurite prin Administraţia Fondului pentru Mediu

Monica DUMITRESCU

Şapte proiecte privind reconstrucţia ecologică forestieră pe terenuri degradate din tot atâtea comune teleormăne depuse la Administraţia Fondului pentru Mediu din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor au fost aprobate. Primarii celor şapte comune, respectiv Seaca, Traian, Bragadiru, Salcia, Călineşti, Lisa şi Orbeasca au semnat, marţi, 13 ianuarie, contractele de finanţare pentru proiectele câştigate în cadrul programului, la Consiliul Judeţean Teleorman, în prezenţa preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu, Adrian Gearâp, şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea.

În total, prin aceste proiecte derulate în cadrul “Programul de îmbunătăţire a calităţii mediului pentru împădurirea terenurilor degradate, reconstrucţie ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor”, program derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu, vor fi împădurite 789 de hectare în Teleorman.

Valoarea totală a proiectelor câştigate de cele şapte localităţi teleormănene se ridică la 22.030.396,67 de lei. În urma implementării proiectelor, suprafaţa împădurită din Teleorman, care reprezintă în prezent aproximativ 6% din suprafaţa totală a judeţului, va creşte cu 789,60%. Suprafeţele care urmează a fi împădurite în cele şapte localităţi variază între 82 de hectare (Orbeasca) şi 129,97 ha (Seaca).

În perioada următoare, primarii care au semnat contractele vor începe procedurile de licitaţie pentru demararea efectivă a proceselor de împădurire.

“Este un proiect extrem de important pentru că, cu cât vom reuşi să împădurim mai multe terenuri degradate, cu atât putem vorbi de un mediu mai sănătos, putem respira un aer mai curat, putem vorbi de o limitare a efectelor secetei şi de o menţinere a echilibrului hidrologic. Aceste şapte proiecte vin în completarea celorlalte proiecte pe care judeţul Teleorman le deruleză tot prin Adminstraţia Fondului pentru Mediu. E vorba de împădurirea pe care Consiliul Judeţean o face la Mavrodin (20 ha), împădurirea de la Saelele (70 ha)”, a declarat Adrian Gâdea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman.

Acesta a mai precizat că proiectele derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu nu sunt singurele proiecte din judeţ care vizează creşterea suprafeţelor împădurite. Consiliul Judeţean Teleorman derulează din 2011 un proiect de împădurire în asociere cu consiliile locale. “Aceste unităţi administrativ teritoriale ne pun la dispoziţie suprafeţe degradate, iar noi contribuim cu puieţi. Ne interesează să creştem cât mai mult suprafaţa împădurită a judeţului Teleorman. Până acum au fost împădurite astfel 500 de hectare în judeţ”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.