Autoritatea Electorală Permanentă a desfăşurat, în luna ianuarie şi februarie 2015, un număr de 582 de controale la nivel naţional, în scopul îndeplinirii principalelor obiective ale activităţii de instruire şi control electoral. În urma acestora, au fost aplicate 209 sancţiuni, 84 dintre acestea concretizându-se prin amenzi în cuantum total de 87.500 lei, iar 125 prin avertismente. În urma controalelor efectuate în primele două luni ale anului, Filiala Sud – Muntenia a Autorităţii Electorale Permanente a aplicat un număr de 65 de sancţiuni, respectiv 29 de amenzi în cuantum total de 32.500 lei şi 36 de avertismente, pentru încălcarea diferitelor articole din legea electorală, atât pentru alegerile parlamentare, cât şi pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale privind Statutul aleşilor locali. În luna ianuarie 2015, Filiala Sud – Munteania a AEP a aplicat 15 sancţiuni, 6 dintre acestea concretizându-se prin amenzi în cuantum total de 8.500 lei, iar 9 prin avertismente. Cele mai mari nereguli au fost găsite la Talpa şi Cosmeşti, cele două primării primind câte 2.000 de lei amendă, Primăria Salcia, a primit 1.500 lei amendă, Bujoru, Dobroteşti şi Saelele, câte 1.000 de lei fiecare. Avertisment a fost dat primăriilor Beciu, Uda-Clocociov, Izvoarele, Năsturelu, Balaci, Lisa, Dideşti, Băbăiţa şi Olteni.
În februarie, însă, numărul sancţiunilor aplicate primăriilor de către Filiala Sud – Muntenia la nivelul judeţului Teleorman a fost mai mic, doar 8 primării fiind depistate că au avut “scăpări” în aplicarea literei legii la trecutele alegeri locale şi parlamentare. Dintre primăriile sancţionate, amendă a primit doar Primăria Pietroşani, 2.000 lei, iar primăriile Zimnicea, Răsmireşti, Crângeni, Sârbeni, Plopii Slăviteşti, Slobozia Mândra şi Vedea avertisment.
Acţiunile de instruire, îndrumare şi control electoral au ca principale obiective îndrumarea privind utilizarea Registrului electoral; monitorizarea modului de efectuare a înregistrărilor ori a radierilor în Registrul electoral, conform prevederilor legale în vigoare; verificarea modului de păstrare a registrelor cuprinzând listele electorale permanente, complementare şi speciale; verificarea modului de actualizare a listelor electorale; verificarea modului de întocmire a listelor electorale; verificarea semnării listelor electorale de către persoanele abilitate; verificarea efectuării de comunicări către judecătoria competentă teritorial cu privire la modificările operate în exemplarul listei electorale existent la primărie; identificarea înscrierilor greşite sau a erorile din listele electorale; obţinerea de informaţii privind integritatea şi modul de confecţionare de logistică electorală (urne, cabine de vot etc.), precum şi verificarea modului de păstrare şi recuperare a materialelor de logistică electorală, mare parte dintre primăriile controlate fiind depistate că nu respectau regulile amintite. Primăriile care cred că s-au pus la “adăpost” şi au scăpat vor avea surpriza să constate că s-au înşelat, pentru că Autoritatea Electorală Permanentă va continua să efectueze astfel de controale, conform planificărilor lunare şi anuale întocmite la nivel de autoritate. (C.P.)