Economie

60 de șomeri din județ au fost încadrați în muncă, în prima jumătate din an, prin acordarea de prime de mobilitate

Printre măsurile active de combatere a șomajului, prevăzute de Legea 76/2002, cele mai de succes se dovedesc a fi cele care oferă stimulente financiare, atât angajatorului, cât mai ales șomerilor. Totuși, dintre acestea, chiar cele care oferă sume substanțiale, respectiv cele pentru „mobilitatea geografică”, rămăn mai puțin accesate.

Potrivit informațiilor furnizate de AJOFM Teleorman, în primele șase luni ale anului 2018, 60 de șomeri au fost încadrați în muncă, prin acordarea de prime de mobilitate.

Mobilitatea geografică poate fi o soluție pentru acoperirea deficitelor de forță de muncă din anumite zone, regiuni și sectoare de activitate, iar pentru ca demersurile să fie unele cu rezultate, mobilitatea geografica este stimulată prin acordarea de prime de încadrare sau de instalare, după caz.

În acest sens, începând cu finalul anului 2016, noul pachet de mobilitate are drept obiective facilitarea, inclusiv, relocarea întregii familii prin acordarea unui supliment, în cazul în care membrii familiei persoanei care primește prima de instalare își schimbă domiciliul odata cu acesta. Cuantumul primei de instalare se acordă diferențiat, astfel că pentru șomerii care se încadrează în muncă, într-o localitate și își schimbă domiciliul/ stabilesc reședința are valoarea de 12.500 de lei, pentru șomerii care sunt însoțiți de membrii familiei care își schimbă domiciliul/ satbilesc reședința prima are valoarea de 15.500 de lei, iar în cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de  instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi 3.500 lei.

Prima de încadrare se acordă persoanelor care se vor angaja într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul sau reședința, lunar pe o periadă de 12 luni. Cuantumul primei se calculează la 0,5 lei/km dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporțional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfășoară activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă.

Potrivit normelor legale în vigoare, pachetul de mobilitate – primele de mobilitate se acordă numai persoanelor care au domiciliul sau își stabilesc noul domiciliu în zonele prevăzute în Planul Național de Mobilitate care se aprobă și se actualizează prin hotărâre de Guvern. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.