Șase dosare penale privind incendierea miriștilor au fost înregistrate, în perioada 1 ianuarie – 31 august, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman, se arată într-un comunicat de presă al Instituției Prefectului Teleorman, dintre acestea unul pentru fapte săvârșite în mediul urban și alte cinci pentru fapte săvârșite în mediul rural. Pe de altă parte, unul are autor cunoscut, în timp ce cinci dosare sunt cu autor necunoscut, iar autoritățile efectuează cercetări în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor comiterii faptei și luării măsurilor care se impun, prin unitatea de parchet competentă teritorial.
În prezent, la nivelul Județului Teleorman, echipaje mixte, formate din pompieri și polițiști, efectuează, 24 de ore din 24, patrulări în zonele în care se observă ori sunt anunțate incendii de vegetație uscată și miriște, în vederea identificării celor care recurg la aceste practici de eliberare a terenurilor de vegetația uscată prin folosirea focului deschis și sancționării imediate a acestora, potrivit legislației în vigoare.
De asemenea, reprezentanții APIA informează că este în desfăşurare acțiunea de control la faţa locului pentru cererile unice de plată eşantionate la controlul pe teren – Campania 2019. Eșantionul de control are 900 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiționalitate, a schemelor de sprijin pe suprafață și în sectorul zootehnic. Controlul la faţa locului se va extinde în judeţul Teleorman și la cele peste 800 de cazuri de incendii de vegetaţie (arderi de miriști sau a vegetaţiei pajiştilor permanente) anunţate până în prezent prin serviciul 112 către ISU Teleorman.
Nerespectarea de către fermieri (din neglijenţă, din neştiinţă sau în mod intenţionat) a normelor privind ecocondiționalitatea conduce la aplicarea sancțiunilor administrative de reducere drastică a plăţilor sau excluderea de la plată, pentru unul sau mai mulți ani, după caz (art. 99 din Regulamentul 1306/2013).
În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin financiar devine neeligibilă.
Totodată, potrivit legislației în vigoare, incendierea vegetației uscate este interzisă, acest lucru putând fi sancționat atât de pompieri, cât și de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură sau Garda Națională de Mediu.
Distrugerea prin incendiere a vegetalelor uscate de pe terenurile agricole constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani, fapta fiind pedepsită și sub forma tentativei, chiar dacă terenul aparține făptuitorului.