Social

54,79%, procent de promovabilitate la definitivat în Teleorman

Monica DUMITRESCU

Doar 40 din cei 73 de candidaţi teleormăneni, care au finalizat examenul naţional de definitivare în învăţământ în sesiunea 2016, au reuşit să obţină minim nota 8 la proba scrisă, condiţie obligatorie pentru promovarea acestui examen. Rezultatele au fost afişate joi, 11 august, atât la centrul de examen, cât şi pe pagina web definitivat.edu.ro.

Potrivit datelor, niciun candidat nu a obţinut nota 10, iar cea mai mică notă a fost 1,70. Majoritatea candidaţilor care nu au promovat examenul au obţinut note între 6-7.99. Doar doi candidaţi au obţinut note mai mici de 5. Candidaţii nemulţumiţi de nota primită pot depune contestaţii până vineri, 12 august, rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, urmând să se afişeze în data de 18 august.

Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional care încheie formarea iniţială. Cei care nu promovează definitivatul pot fi angajaţi în învăţământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanţi. Conform metodologiei, profesorii se pot prezenta de maximum 3 ori la examenul de definitivat, în cel mult 5 ani.

În sesiunea 2016, dintre cei 121 de candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar în Teleorman, pentru obţinerea definitivatului în învăţământ, au fost admişi să participe la proba scrisă 114 candidaţi care au îndeplinit cumulativ cele trei condiţii prevăzute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul “Bine” sau “Foarte bine” pentru anul şcolar în curs şi minimum media 8 la inspecţiile speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, la proba scrisă s-au prezentat doar 93 de candidaţi. 20 dintre aceştia s-au retras după ce au văzut subiectele, pentru a nu-şi irosi una dintre cele trei şanse pe care le au pentru obţinerea acestui grad profesional.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.