Eveniment

5000 de puieţi forestieri au fost plantaţi, la sfârşitul săptămânii trecute, la Siliştea Gumeşti

Monica DUMITRESCU

Sâmbătă, 25 martie, echipa “Plantăm fapte bune în România” a dat startul acţiunilor de împădurire din 2017, în Teleorman, la Siliştea Gumeşti, un loc deja cunoscut şi îndrăgit de către voluntarii plantatori. Au fost plantaţi 5.000 de puieţi forestieri, cer, arţar şi sânger, pe o suprafaţă de un hectar, în continuarea celor 13.000 de puieţi forestieri plantaţi pe două hectare, în toamna lui 2016.

“Acţiunea a beneficiat de toate ingredientele pentru a fi un succes: vreme bună, entuziasm, veselie şi aproape 450 de voluntari din rândul companiilor dar şi localnici”, au declarat organizatorii campaniei.

Potrivit acestora, suprafaţa plantată în 25 martie, alături de cea din toamna anului trecut, contribuie la creşterea suprafeţei împădurite din judeţul Teleorman care, în prezent, conform datelor comunicate de către Institutul Naţional de Statistică, este de 29.000 hectare. Judeţul Teleorman, alături de Călăraşi, prezintă cele mai mici procente de suprafeţe împădurite din România.

“Acţiunea de sâmbătă reprezintă un exemplu de urmat pentru toţi factorii interesaţi (comunitatea locală, autorităţile centrale şi locale, voluntari de toate categoriile, dar mai ales pentru tinerele generaţii, pe care în nenumărate rânduri i-am surprins participând la acţiunile de plantare cu bucurie şi entuziasm”, a declarat Mihai Enescu, inginer silvic şi coordonator al acţiunii de la Siliştea Gumeşti.

Următoarea mobilizare civică va fi în toamnă, programată în 18 noiembrie şi sunt vizate 15 judeţe. Echipa de proiect caută terenuri care pot fi împădurite şi incluse în fond forestier. Astfel, Primăriile şi Consiliile locale care deţin terenuri publice cu probleme (agricol degradat, cu risc de alunecare, cu alunecări produse ori alte terenuiri cu diverse procese de degradate sau terenuri care se pot preta pentru instalarea de perde forestiere de protecţie împotriva viscolelor ori pentru stoparea proceselor de eroziune) sunt invitate să răspundă invitaţiei.

Terenurile căutate se află în domeniul public al primăriei, nu în cel privat, nu sunt arii protejate (SIT NATURA 2000 ori alte forme de arii protejate), şi nici nu se află la mai puţin de un kilometru distanţă de astfel de arii. De asemenea, acestea nu sunt încadrate ca pajişti, păşuni, islazuri, nu sunt în litigiu şi nici nu se află pe lista de subvenţii APIA.

“Plantăm fapte bune în România” este o iniţiativă naţională de împădurire bazată pe voluntariat, care a pornit la drum în 2011. Echipa “Plantăm fapte bune în România” primeşte colegi, colaboratori, parteneri şi oferă informaţii utile privind organizarea propriei plantaţii pe adresa: organizare@plantamfaptebune.ro

Voluntarii participanţi primesc în urma activităţii de plantare sau de organizare o diplomă Green Endorsement, recunoscută în CV de peste 30 de companii de renume.

Partenerii instituţionali ai iniţiativei sunt Ministerul Apelor şi Pădurilor, Romsilva, Jandarmeria Română şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.