Eveniment

5 Decembrie – Ziua Internațională a Voluntarilor

Miercuri, 5 decembrie, pompierii militari și voluntarii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman sărbătoresc Ziua Internațională a Voluntarilor, o zi ce conferă o recunoaştere a implicării, solidarității, responsabilității civice și valorii profesionale a acestora, materializată prin sprijinul acordat comunităților pe timpul situațiilor de urgență, dar și pentru prevenirea lor.

La nivelul Inspectoralului pentru Situatii de Urgenta „Alexandru Dimitrie Ghica” al judetului Teleorman, încă din anul 2016, a fost lansat programul de voluntariat „Salvator din pasiune”, acesta adresându-se cetățenilor cu vârste cuprinse între 16 și 65 de ani care doresc să se alăture pompierilor salvatori la misiunile de intervenție, acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar şi în cele de popularizare a mesajului preventiv.

Cu toate că la pregătirea specifică derulată în cadrul unității teleormanene, cursurile au fost urmate de aproximativ 30 de voluntari, în prezent doar 12 voluntari își desfășoară ori pot fi implicați în activitățile pompierilor profesioniști.

În perioada activității desfășurate în cadrul inspectoratului, voluntarii au dobândit cunoștințele necesare acordării primului ajutor medical de urgență ori au urmat cursuri de specializare în cadrul centrelor de formare ale I.G.S.U., iar ulterior aceștia au putut încadra autospecialele SMURD, alături de pompierii profesioniști.

De asemenea, voluntarii ISU Teleorman au fost adesea implicați în activitățile desfășurate de serviciile profesioniste pentru situații de urgență, cum ar fi: participarea la promovarea campaniilor de conștientizare a populației derulate la nivelul I.G.S.U. prin distribuirea de ghiduri și pliante; participarea la activități de instruire și educare preventivă a populației; completarea echipajelor de intervenție la misiunile de asigurare a măsurilor specifice din competență, fără grad ridicat de risc; sprijin în activități de promovare a instituției, pe timpul organizării activităților de tip Porți Deschise sau Sărbătorirea Zilelor Armei.

Orice implicare în activităţi de voluntariat implică o formă de învăţare socială, chiar dacă de multe ori aceasta nu este conştientizată. Implicarea în activităţi de voluntariat dezvoltă o serie de abilităţi şi competenţe sociale, cum ar fi de exemplu solidaritatea, toleranţa, încrederea, spiritul civic şi responsabilitatea socială. Din activităţile pe care le întreprind voluntarii unității noastre, afirmăm cu certitudine că ei își îndeplinesc foarte bine misiunea, o misiune nobilă de a face lumea mai bună, mai sigură.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaționale a Voluntarilor, pentru realizările minunate de până acum şi munca pe care o depun zilnic în folosul comunităţii, le adresăm cele mai calde felicitări, multă sănătate, putere de muncă şi succes în îndeplinirea nobilei și generoasei lor meniri!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.