Deşi, potrivit legii în vigoare, partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au obţinut la alegerile locale de pe 5 iunie, individual sau într-o alianţă electorală, cel puţin 3% din totalul voturilor valabil exprimate ar fi trebuit să-şi primească, până pe data de 6 septembrie, sumele investite în campania electorală, termenul până la care Autoritatea Electorală Permanentă trebuie să ramburseze cheltuielile din campania electorală este data de 5 decembrie.
„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoştinţa competitorilor electorali că a finalizat controlul privind sumele în vederea rambursării cheltuielilor electorale aferente alegerilor locale din data de 5 iunie 2016 şi că în acest moment misiunea AEP legată de această activitate s-a încheiat. Curtea de Conturi şi-a manifestat intenţia ca, începând cu data de 7 noiembrie 2016, să realizeze un control asupra legalităţii validării sumelor în vederea rambursării către competitorii electorali de la alegerile locale din acest an, în conformitate cu dispoziţiile art. 42 alin. 21 şi alin. 22 din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Menţionăm că în această situaţie devin aplicabile dispoziţiile privind prelungirea perioadei de rambursare cu maximum 30 de zile, până la data de împlinire a termenului legal, respectiv 5 decembrie 2016”, se arată într-un comunicat de presă al AEP.
La alegerile locale de pe 5 iunie, la nivelul judeţului Teleorman, şase formaţiuni politice au depus listele de candidaturi pentru Consiliul Judeţean, respectiv PSD, PNL, PMP, ALDE, PRU şi UNPR, în timp ce, pentru consiliile locale şi primăriile din judeţ au depus candidaturi, pe lângă cele şase partide, şi PNL, Alianţa PNL – PNŢCD Tătărăştii de Jos, PRM, Partidul Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor, Partidul Social Românesc, Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, Partidul Social Român, precum şi 15 candidaţi independenţi.
Până pe data de 6 iulie, termenul limită de depunere a cererilor de rambursare a cheltuielilor electorale, un număr de 702 competitori electorali participaţi la alegerile locale din data de 5 iunie 2016 au solicitat Autorităţii Electorale Permanente rambursarea unor cheltuieli în cuantum total de 49.785.032,28 lei. (Violeta Mocanu)