49 acte de violență au fost înregistrate, în unitățile de învățământ din Teleorman, în anul școlar 2018-2019, acestea fiind sancționate prin observație, avertisment, mustrare scrisă, mutare disciplinară, se arată în raportul privind starea învățământului, întocmit de Inspectoratul Școlar Județean.
„În județul Teleorman, totalul actelor de violență înregistrate în anul școlar 2018 – 2019 nu este semnificativ”, scriu reprezentanții ISJ Teleorman în raportul menționat, deși 33 dintre incidente au fost incluse în categoria „atac la persoană”. Alte 12 incidente au fost trecute la categoria „atentat la bunuri”, un incident a fost încadrat în categoria „atentat la bunurile școlii”, în timp ce alte trei incidente au fost considerate „alte fapte de violență sau atentate la securitate”.
„Conform declarațiilor directorilor de școli, nu au existat manifestări grave de violență. Se observă că elevii sunt autori ai unor acte de violență neverbală sau verbală sau „efectivă” (loviri, agresare fizică) între ei și, foarte rar, asupra cadrelor didactice. Opiniile directorilor de școli converg cu cele ale profesorilor, părinților, elevilor și consilierilor școlari, ei menționând în mod similar formele cele mai răspândite de violență – certuri, conflicte, dispute, jigniri, țipete, porecle denigratoare, discriminări exprimate prin injurii, dar și având percepții similare: violența verbală este mai puţin gravă decât cea neverbală și cea fizică, băieții sunt mai violenți decât fetele”, susțin reprezentanții ISJ Teleorman.
Potrivit raportului, cele mai multe dintre violențele petrecute în mediul școlar, sunt jignirile și lovirile; „motivele acestora sunt puerile și nu justifică cu nimic violența”.
În ceea ce privește locul în care apar, actele de violență se produc cel mai des în sala de curs, pe hol sau în curtea școlii. Majoritatea celor implicați în incidente sunt elevi ai școlii respective, însă există și cazuri în care persoane străine școlii sau rude ale elevilor implicați în dispute pătrund în incinta unității, în ideea de a-și face dreptate. „Acest lucru subliniază, încă o dată, rolul activ pe care ar trebui să-l joace, pe de o parte, cadrele didactice în siguranța școlară și, pe de altă parte, paza școlii”, se mai arată în raportul întocmit de reprezentanții ISJ Teleorman.
Potrivit aceleiași surse, în anul școlar 2018 – 2019, activitatea preventivă a fost direcționată către activități de consiliere, parteneriate cu alte instituții abilitate în acest domeniu, stabilirea ca domeniu prioritar a prevenirii delicvenței juvenile, cu accent pe mediul școlar și prevenirea absenteismului și abandonului școlar, activități extrașcolare diverse, monitorizarea incidentelor violente din unitățile de învățământ și o bună comunicare între școală – părinți – comunitate.
Deci ne batea profesorul de matematica prin 1988 de mergeam acasa in carje. Acasa ne mai batea o tura si mama ca „a avut profesorul un motiv”
La iesirea din scoala ne steptau echipele de feciori din clasele mari care ne buzunareau. Un sut in fund era garantat.
Ajungeam acasa nenorociti
Se pare ca traditia inca exista in scolile din Romania si nu va muri curand