Social

45 de unități de învățământ din Teleorman nu au autorizație sanitară de funcționare

Echipe mixte formate din reprezentanți ai Instituției Prefectului Județului Teleorman, Direcției de Sănătate Publică și Inspectoratului Școlar Județean  au derulat, în perioada 16 – 31 august, în conformitate cu Ordinul Prefectului, verificări la unitățile de învățământ din județ în vederea constatării stadiului pregătirii acestora pentru începerea în bune condiții a anului școlar 2022-2023.

Controalele au vizat: existența autorizației sanitare de funcționare; respectarea structurii funcționale; starea clădirilor; starea terenului pentru joacă sau sport; starea spațiilor de învățământ; asigurarea corespunzătoare a microclimatului;

starea spațiului pentru lapte-corn; starea de igienă a grupurilor sanitare; modul de aprovizionare cu apă potabilă; modul de colectare și evacuare a deșeurilor; dotarea cu materiale și ustensile pentru curățenie și dezinfecție; respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19.

Din cele 340 de unități de învățământ controlate, 45 nu au autorizație sanitară de funcționare – 12 școli și 33 de grădinițe, în timp ce în cazul liceelor, atât cele din mediul urban, cât și cele din mediul rural, sunt autorizate sanitar.

În ceea ce privește motivele pentru care unitățile de învățământ nu au obținut autorizația sanitară, pe lângă ceea ce, din păcate, a devenit obișnuință, și anume lipsa apei curente sau a potabilității apei, mai există și destule situații în care unitățile școlare nu au depus documentația pentru autorizare sau procesul este în curs.

Raportul comun întocmit de reprezentanții DSP și ISJ relevă însă și o serie de deficiențe care țin doar de nepăsarea, ca să nu-i spunem indolența, celor care gestionează unitățile de învățământ. Este vorba, în majoritatea cazurilor, de grădinițe, unde nu a fost nici măcar tăiată iarba din curte, nu a fost igienizat spațiul pentru depozitare lapte-corn, nu s-a făcut salubrizarea curții, nu s-au efectuat reparații la gardul împrejmuitor, ba chiar, în cazul Grădiniței cu Program Normal nr. 2 Roșiori de Vede, nu s-a blocat ușa unui WC exterior dezafectat.

Dacă atunci când este vorba de renovări sau de reparații mai consistente se pot invoca diverse motive, când ne referim la simple acțiuni de salubrizare, de igienizare ori de tăiere a ierbii, proasta gospodărire este singurul vinovat.

În ceea ce privește Școala Gimnazială nr. 4 Turnu Măgurele, al cărei acoperiș a fost grav deteriorat în urma fenomenele meteo puternice din luna mai, la fel și 10 săli de clasă, la momentul controlului, se efectuau lucrări de reparații, acoperișul fiind apropae finalizat, iar în clase se lucra la tencuirea pereților. Reamintim că, în urma demersului prefectului de Teleorman, Haralambie Epure, Guvernul a alocat din Fondul de intervenție banii necesari pentru refacerea obiectivelor afectate de calamitățile naturale, printre care și Școala Gimnazială nr. 4 Turnu Măgurele.

Reprezentanții DSP Teleorman vor desfășura și în perioada 12 – 29 septembrie 2022, alte acțiuni de control pentru verificarea implementării măsurilor de organizare a activității școlare în condiții igienico-sanitare corespunzătoare, iar pentru nerespectarea termenelor stabilite pentru remedierea neconformităților vor fi aplicate sancțiuni contravenționale conform legislației sanitare în vigoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.