Social

45 de teleormăneni au încheiat contracte pentru cumpărarea de vechime

La finele lunii octombrie 2016 a intrat în vigoare Legea care permite plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări sociale, Legea nr.186/2016, publicată în Monitorul Oficial al României din data de 24.10.2016.

Potrivit directorului Casei Județene de Pensii Teleorman, Emilian Bomboe, persoanele care nu au un stagiu de cotizare necesar accesării unei pensii (15 ani minim pentru pensie limită de vârstă sau 35 de ani bărbații și 30 ani și 6 luni femeile pentru pensie anticipată/anticipată parțială) pot contribui în baza unui contract de asigurare socială pentru completarea vechimii. Acest contract de asigurare socială se încheie numai pentru perioade anterioare, pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului ori perioade mai mici din perioada menționată anterior.

În temeiul acestui act normativ, poate încheia contract de asigurare socială, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, trei condiţii: să nu fi fost asigurat în sistemul de pensii în perioada pentru care solicită completarea vechimii; să nu fi avut obligația asigurării; perioada solicitată sa fie anterioară datei stabilită în legea pensiilor pentru ieșirea la pensie pentru limită de vârstă.

Venitul asigurat nu poate fi mai mic decât salariul minim din perioada solicitată și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea BASS în perioada solicitată.

Plata se poate face ori în numerar la casieria Casei Județene de Pensii Teleorman ori în contul pus la dispoziție de casa de pensie și menționat în contractul de asigurare. Sumele se pot achita și în rate actualizate cu indicele de inflație. De reținut că numărul de rate este de maxim 6 și pot fi achitate până la data de 27.04.2017.

Documentele necesare pentru încheierea acestui contract de asigurare socială sunt buletinul de identitate/cartea de identitate și o declarație care se completează la sediul Casei de Pensii.

La nivelul Casei Judeţene de Pensii Teleorman, în perioada 02 – 16.11.2016, a fost încheiat un număr total de 45 contracte de asigurare socială, din care 37 de contracte au fost cu plată integrală și 8 contracte cu plata în tranșe. Valoarea totală încasată până acum este de 174.444 lei. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.