Eveniment

45 de persoane, izolate la Beuca din cauza inundaţiilor, au refuzat evacuarea FOTO

mosuMonica DUMITRESCU

În noaptea de miercuri spre joi, 11 decembrie, din cauza ploilor abundentente înregistrate în ultimele zile apele râului Burdea s-au revărsat în zona comunei Beuca, inundând o parte din uliţele acesteia, 38 de case şi 104 gospodării. 18 case au rămas izolate de restul comunei. Autorităţile locale sprijinite de un detaşament de pompieri au intervenit în cursul nopţii cu o barcă pneumatică pentru evacuarea persoanelor blocate de viitură în case. Doar 4 persoane, una dintre acestea având nevoie de dializă, au acceptat însă să-şi părăsească locuinţele, restul de 45 de persoane din gospodăriile inundate refuzând evacuarea. În această situaţie, autorităţile au luat măsuri pentru a le asigura persoanelor izolate apă şi mâncare până la retragerea apelor. Pompierii au trecut cu barca pe la fiecare din cele 18 case unde au lăsat sticle cu apă, pâine şi conserve.

Oamenii sunt însă disperaţi şi aşteaptă retragerea apelor să vadă ce le-a mai rămas din agoniseala de peste vară. “De două zile a venit apa. Ne-am protejat cum am putut. Ce să facem. Găinile le am în garaj, nici nu ştiu dacă mai sunt vii sau au murit. Pagubele sunt mari. Grâul pe care îl aveam în hambar e ud. Nu ştim ce să ne mai facem”, a spus Ion Cojocaru, un bătrân de 75 de ani, din Beuca.

Primarul comunei, Grigore Aurelian, spune că este a patra oară anul acesta când râul Burdea inundă localitatea în urma ploilor abundente şi că singura soluţie este realizarea unui dig de protecţie pe râul Burdea.

“În 2005, printr-o Hotârâre a Guvernului, Apele Române au început regularizarea râului Burdea, o lucrare amplă care pe lângă dig prevedea şi lărgirea albiei râului, o zonă de acumulare a apei în caz de viitură, însă din păcate lucrările au fost sistate. În 2009 au fost reluate, însă în 2010 din nu ştiu ce motive au fost sistate din nou. Era vorba de o expropriere, pe care nici până acum Apele Române nu au făcut-o, deşi aveau legea. Noi, consiliul local, am aprobat exproprierea. Prin această lucrare, care avea o valoare de peste 180 de miliarde de lei vechi, ar fi fost protejată comuna Beuca, dar şi alte două comune învecinate”, a spus primarul.

IMG_4530IMG_4547IMG_4536IMG_4548

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.