Social

438 de teleormăneni primesc stimulent de inserţie

salariuPersoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului şi obţin venituri impozabile au dreptul să primească, la cerere, un stimulent de inserţie, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010.

Stimulentul de inserţie este o sumă lunară care se acordă în perioada dintre momentul solicitării acesteia şi împlinirea de către copil a vârstei de doi ani. Cuantumul lunar al stimulentului este echivalent cu cel al indicatorului social de referinţă, care, în prezent, este de 500 de lei.

Stimulentul de inserţie se acordă, pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului de până la un an, dacă acestea obţin venituri impozabile înaintea împlinirii de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de doi ani; pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului de până la doi ani, dacă acestea obţin venituri impozabile după ce copilul împlineşte un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de doi ani, perecum şi pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la trei ani, oricând, pe toată perioada. De precizat că, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului este suspendată automat în urma solicitării stimulentului de inserţie.

În Teleorman, la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Teleorman, la finele lunii iulie erau înregistrate 438 de persoane care beneficiau de stimulent de inserţie, aceştia întorcându-se, în cea mai mare parte, la serviciu, înainte de împlinirea vârstei de doi ani, respectiv 3 ani, în cazul copilui cu handicap. De stimulentul de inserţie poate beneficia oricare dintre părinţii fireşti ai copilului şi nu numai.

Conform actului normativ amintit, “beneficiază de aceleaşi drepturi şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, cu excepţia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum şi persoana care a fost numită tutore”. Stimulentul de inserţie se cuvine pentru fiecare dintre naşteri, precum şi în situaţiile de adopţie sau plasament.

De reţinut că, la fel ca în cazul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, pentru a se menţine plata stimulentului de inserţie, beneficiarii trebuie să-şi achite impozitele şi taxele locale pentru bunurile deţinute în proprietate. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.