Social

43 de unităţi de învăţământ din Teleorman vor fi deschise fără autorizaţie sanitară de funcţionare

Ultimul bilanţ al Inspectoratului Şcolar Judeţean arată că în Teleorman problema autorizaţiilor sanitare de funcţionare a unităţilor de învăţământ a fost rezolvată în mare parte, însă nu în totalitate.

Lipsa apei curente şi a canalizării în unele localităţi din mediul rural au făcut imposibilă obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţioanare pentru 43 de unităţi de învăţământ. Potrivit inspectorului şcolar general, prof. Valeria Gherghe, este vorba doar de structuri ale unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică din localităţi rurale, locaţii în care de regulă învaţă foarte puţini copii.

În anul şcolar 2012-2013 în Teleorman îşi vor deschide porţile 155 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, acestea având fără excepţie autorizaţii sanitare de funcţionare. Totalul locaţiilor în care se desfăşoară cursuri la nivel de judeţ este însă 385, dintre acestea fiind cele 43 de structuri unde nu s-a reuşit aducerea apei curente şi realizarea canalizării şi implicit obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare.

Pregătirile pentru începerea anului şcolar nu s-au terminat, chiar dacă mai sunt doar câteva zile. Încă mai sunt unităţi de învăţământ care nu au terminat igienizările şi curăţenia, încă mai sunt unităţi de învăţământ care nu au mobilierul necesar amenajării sălilor pentru clasa pregătitoare, încă mai sunt toalete insalubre în fundul curţilor şcolilor, deşi autorităţile au avut la dispoziţie pentru pregătirea unităţilor de învăţământ o vară întreagă şi chiar mai mult de atât, deschiderea anului şcolar fiind amânată tocmai din acest motiv cu o săptămână. Cu toate acestea, luni, 17 septembrie, toţi copiii vor merge la şcoală.

Potrivit datetor furnizate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean în anul şcolar 2012-2013 în Teleorman sunt înscrişi în total 49.407 preşcolari şi elevi.

Astfel, în grădiniţe sunt aşteptaţi 8781 de copii. În ciclul primar în total vor fi 13.917 de elevi dintre care 1947 sunt înscrişi în clasa pregătitoare şi 2878 în clasa I. În clasele V-VIII vor învăţa 13 437 elevi, iar la liceu sunt aşteptaţi 13 095 de tineri. Învăţământul profesional este slab reprezentat în Teleorman, doar 177 de elevi fiind înscrişi la acestă formă de învăţământ. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.