Eveniment

43 de misiuni în ultimele 2 zile pentru pompierii militari

43 de intervenții au avut pompierii militari teleormăneni, în ultimele două zile, dintre acestea 35 de misiuni SMURD, un incendiu de locuință, un incendiu la un autoturism, patru accidente rutiere, o intervenție de salvare a unei persoane de la înălțime și o misiune de asigurare măsuri de prevenire și stingere a incendiilor.

Incendiu la un autoturism, la Videle

Evenimentul a avut loc miercuri, 15 ianuarie, în parcarea unei societăți comerciale din orașul Videle, pe str. Petrolului, iar pompierii militari au au intervenit pentru stingerea flăcărilor cu o autospecială de lucru cu apă și spumă. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, la nivelul compartimentului motor, fiind salvate bunuri materiale estimate la peste 12.000 de lei. Valoarea pagubelor, reprezentând aproximativ 80% din motorul autoturismului, a fost estimată la suma de 4000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit faptul că evenimentul a fost generat de un scurticrcuit produs la instalația electrică a mașinii.

Accidente rutiere cu victime pe drumurile din județ

În ultimele două zile, echipajele de intervenție din cadrul ISU Teleorman au acționat, împreună cu celelalte autorități responsabile, pentru salvarea mai multor cetățeni, victime a patru accidente rutiere.

Astfel, pe DJ 601B, pe raza localității Cosmești, pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle și personalul medical al Serviciului de Ambulanță Teleorman au intervenit pentru salvarea a două persoane rănite în urma unui accident rutier, după ce un autoturism a intrat într-un stâlp de electricitate. La sosirea salvatorilor, cele două persoane erau conștiente și cooperante, neîncarcerate, însă cu multiple traumatisme. Acestea au fost preluate de echipajele de salvare, iar după acordarea primului au fost transportate la Spitalul Orășenesc Videle.

De asemenea, în municipiul Alexandria, salvatorii au intervenit cu o autospecială de descarcerare la un accident rutier produs pe strada Dunării, în zona Pieței, cu două autoturisme implicate și două victime. Deoarece la fața locului nu erau persoane încarcerate, pompierii militari au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor, iar personalul medical al Serviciului de Ambulanță a preluat cele două victime, transportându-le la Spitalul Județean din Alexandria.

Un alt accident rutier, petrecut între  localitățile Satul Vechi și Văcărești, pe DJ 512A, în care au fost implicate două autoturisme, s-a soldat cu două victime, acestea fiind preluate de către un echipajele SMURD și SAJ pentru a fi transportate la spital. Pompierii au continuat misiunea cu o autospecială complexă de lucru cu apă și spumă cu modul de descarcerare pentru sablarea carosabilului în vederea îndepărtării resturilor de pe carosabil.

Un al patrulea accident s-a produs pe DN 52, la aproximativ 10 km de Alexandria. Trei autoturisme s-au lovit, rezultând două victime, iar pentru gestionarea acestui eveniment au intervenit două echipaje medicale din cadrul SMURD și SAJ și un echipaj de descarcerare din cadrul Detașamentului de Pompieri Alexandria. Cele două victime, conștiente și cooperante, neîncarcerare, care acuzau diferite traumatisme, a fost transportate la spital. Pompierii au continuat misiunea pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, precum și pentru sablarea carosabilului.

Toate aceste evenimente au rămas în atenția poliției pentru cercetări.

Coșul de fum rămâne un pericol

Coșul de fum defect ori deteriorat al unei locuințe din localitatea Lisa, a permis scânteilor să ajungă pe materialele combustibile din pod, provocând un incendiu în după amiaza zilei de joi, 16 ianuarie.

Alertați de acest eveniment pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, la fața locului s-au deplasat pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenția Piatra, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă. Focul, ce se manifesta la acoperișul locuinței, a fost localizat rapid în limitele găsite, militarii reușind să-l stingă în mai puțin de o oră. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 15.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 35.000 de lei.

Din fericire, la acest eveniment nu s-au înregistrat victime omenești.

Pompierii recomandă

Pentru prevenirea incendiilor ce pot izbucni în gospodăriile cetățenești, în special la locuințe, având drept cauze probabile mijloacele de încălzire cu defecțiuni, improvizații ori pentru că sunt lăsate nesupravegheate, pompierii militari recomandă cetățenilor să respecte o serie de măsuri preventive, sespectiv: să evite supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur; să depoziteze jarul și cenușa numai în gropi special amenajate; să amplaseze lemnele și hainele la o distanță de minim 1 m față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă; să supravegheze permanent focul; să nu aprindă focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile; să izoleze coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm; în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile; să evite evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului; să curețe coșurile de evacuare a fumului de funingine. De asemenea, cetățenilor li se recomandă să nu utilizeze aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații; să nu folosească siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat; să nu suprasolicite instalația electrică folosind mai multe aparate simultan; să nu lase nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea; să instaleze și să utilizeze aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului; să verifice periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate; să respecte regulile și măsurile de prevenire a incendiilor privind folosirea aparatelor de utilizat gazele naturale și a mijloacelor de încălzire de tip centrală; să nu folosească instalații de gaz improvizate; să nu lase aparatele de utilizat gaze naturale, în funcțiune, nesupravegheate;

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea oricăror situații care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.