Marţi, după-amiază, în sala de şedinţe a Palatului Administrativ a avut loc o nouă şedinţă a Colegiului Prefectural, care a cuprins opt puncte de interes pentru locuitorii acestui judeţ, unul dintre punctele fierbinţi, pe lângă cel legat de caniculă, fiind legat de dreptul la alocaţia pentru susţinerea familiei, modul de acordare, respectiv suspendare, a acestor drepturi.
Astfel, potrivit directorului AJPIS Teleorman, Valentin Ghimiş, începând cu anul 2012, pentru menţinerea dreptului la alocaţie, familiile beneficiare cu drepturi stabilite de cel puţin 6 luni au obligaţia să îşi achite obligaţiile legale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
În situaţia în care, până la data de 31 martie a fiecărui an, primarul constată că nu a fost plătit impozitul pentru acele bunuri pe anul anterior, acesta suspendă, prin dispoziţie, dreptul la alocaţie pe o perioadă de 5 luni, începând cu drepturile aferente lunii aprilie.
Achitarea obligaţiilor legale faţă de bugetul local în perioada de suspendare de 5 luni atrage reluarea, prin dispoziţia primarului, a dreptului la alocaţie, începând cu luna următoare celei în care s-a achitat obligaţia, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării.
În situaţia în care, până la sfârşitul perioadei de suspendare de 5 luni, nu a fost îndeplinită obligaţia, dreptul la alocaţie încetează prin dispoziţia primarului.
Dispoziţiile primarului privind suspendarea, reluarea, respectiv încetarea dreptului la alocaţie se transmit agenţiilor teritoriale. Pentru persoanele singure care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unuia sau mai multor copii, menţinerea drepturilor reglementate de prezenta lege nu este condiţionată de plata acelui impozit.
Pentru anul în curs, în judeţul nostru, din cauza neachitării impozitului către bugetul local, au fost suspendate un număr de 42 alocaţii pentru susţinerea familiei. În anul 2014 numărul alocaţiilor suspendate a fost de 51, toţi beneficiarii plătindu-şi datoriile către bugetul local în perioada de 5 luni de suspendare.
În anul şcolar 2014/2015, 469 alocaţii au fost diminuate şi suspendate un număr de 442 alocaţii, pentru absenţe nemotivate de la şcoală
Altă condiţie esenţială pentru a beneficia de această alocaţie este frecventarea de către copiii de vârstă şcolară a cursurilor unei forme de învăţământ, organizate potrivit legii. În cazul în care se constată absenţe nemotivate pe parcursul unui semestru şcolar, cuantumul alocaţiei se diminuează proporţional cu numărul absenţelor, după cum urmează: cu câte 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 şi 19 absenţe; cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de 20 de absenţe.
Această diminuare se aplică începând cu luna următoare celei în care Inspectoratul Şcolar Judeţean transmite situaţia şi se menţine pe o perioadă de 3 luni. După perioada de diminuare de 3 luni alocaţia se acordă în cuantumul aprobat anterior.
Plata alocaţiei se suspendă, dar nu mai mult de 6 luni, dacă se constată că absenţele înregistrate şi nemotivate de un copil din familia beneficiară depăşesc numărul de 20.
Pentru anul şcolar 2014/2015 semestrul I au fost diminuate un număr de 469 alocaţii şi suspendate un număr de 442 alocaţii. Pentru semestrul II nu au fost încă importate absenţele de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, deoarece conform procedurilor legale acestea se importă la începutul lunii august.
În anul şcolar 2013/2014 semestrul I au fost diminuate 339 alocaţii şi suspendate 335, iar în semestrul II au fost diminuate 577 şi suspendate 449.
După intervenţia directorului AJPIS în cadrul Colegiului Prefectural, prefectul Carmen Daniela Dan a solicitat acestuia transmiterea în teritoriu a tuturor informațiilor legate de acest drept, astfel încât la sediul Unităţilor Adminitrativ Teritoriale din județ să fie afișate prevederile legale de acordare, respectiv suspendare, a drepturilor pentru beneficiarii Legii nr. 277/2010, privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât toţi cetăţenii judeţului să aibă acces la informații cu privire la drepturile de care pot beneficia în anumite situații. (C.P.)