Potrivit inspectorului şcolar general, prof. Valeria Gherghe, 1800 de elevi din Teleorman, în cea mai mare parte liceeni, au avut dreptul la decontarea cheltuielilor de navetă în anul şcolar care tocmai s-a sfârşit. Suma necesară lunar pentru aceasta este de cca patru miliarde de lei vechi, o sumă imensă, pe care Ministerul Educaţiei nu a alocat-o la timp, acumulând datorii către aceşti elevi de peste 30 de miliarde de lei. Elevii navetişti din Teleorman, ca de altfel majoritatea elevilor navetişti din toate judeţele, nu şi-au mai primit banii de anul trecut, ultima lună în care li s-a decontat abonamentul de transport fiind octombrie 2012.
Transportul elevilor către unităţile de învăţământ scoate lunar din buzunarul statului sume imense. Doar în Teleorman, judeţ în care însă sumele alocate navetei şi transportului elevilor sunt printre cele mai mici din ţară, celor 4 miliarde alocate lunar pentru decontarea navetei se mai adaugă şi cheltuielile de transport cu cele 75 de microbuze şcolare care transportă elevii dintr-un sat în altul după ce zeci de unităţi şcolare au fost închise.
Inspectorul şcolar general, prof. Valeria Gherghe, consideră că trebuie făcut ceva pentru diminuarea acestor cheltuieli. Aceasta spune că operatorii de transport au mărit preţurile foarte mult în comparaţie cu ce au preconizat la începutul anului, pentru că legea le permite.
Şi ministrul Educaţiei s-a sesizat în acest sens şi recent a declarat că din toamnă se va modifica legea prin care se decontează naveta elevilor, măsura fiind luată după ce s-a constatat că pe acelaşi număr de kilometri unii transportatori au tarife de 12 ori mai mari decât alţii, MEN plătind în total 180 milioane lei pentru naveta elevilor la nivel naţional. Potrivit acestuia, legea va fi modificată, astfel încât deconturile pentru naveta elevilor să se facă în baza unei metodologii aprobate prin Hotărâre de Guvern, metodologie care să aibă în spate costurile standard şi decente pe diferite rute în fiecare judeţ. (M.D.)