Eveniment

35 de intervenții pentru pompierii militari, într-o singură zi

În numai 24 de ore, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină la un număr de 35 situații de urgență, dintre care 31 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a cetățenilor cu probleme medicale, două incendii izbucnite la locuințele unor oameni din localitățile Brânceni și Țigănești, o misiune de salvare a două persoane intoxicate cu monoxid de carbon în localitatea Cernetu și o intervenție în sprijinul echipajelor medicale ale SAJ Teleorman pentru preluarea unui pacient.

Bunuri de peste 80.000 de lei, salvate în două incendii la Brânceni și Țigănești

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria au intervenit, marți, pentru stingerea a două incendii izbucnite la locuințele unor cetățeni din localitățile Brânceni și Țigănești. În ambele situații, salvatorii au reușit să evite producerea de pagube materiale importante, misiunile acestora rezultând cu salvarea caselor de locuit.

La Brânceni, din cauza unui coș de fum defect, scânteile au ajuns pe materialul lemnos al tavanului unei locuințe, existând riscul ca focul să se propage la întreaga construcție. Evenimentul a fost anunțat pe numărul unic pentru situații de urgență 112, la ora 12.05, la fața locului intervenind rapid un echipaj de pompieri cu o autospecială de lucru cu apă și spumă. Incendiul a fost lichidat în imediat, fără a fi înregistrate pagube materiale însemnate (cca. 1 mp din tavanul unei camere de locuit). Valoarea bunurilor salvate se ridică la peste 40.000 de lei, iar cea a bunurilor distruse la aproape 200 de lei.

Tot marți, la Țigănești, pompierii militari au intervenit în jurul orei 19.30, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbunit la o casă de locuit, apelantul precizând disperat că focul amenința să cuprindă întreaga construcție.

Ajunși la fața locului cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, pompierii au constatat faptul că focul se manifesta cu flacără deschisă într-o cameră de locuit, cu posibilitate de dezvoltare la celelalte materiale combustibile, însă prin măsurile luate salvatorii au reușit să evite această situație, intervenția rezultând cu lichidarea incendiului în limitele găsite.

Au ars ori au fost distruse de foc bunuri estimate la suma de 4.000 de lei, reprezentând un pat, un televizor, un radiator, un fotoliu și mai multe materiale textile, în timp ce valoarea bunurilor salvate a fost estimată la suma de 40.000 de lei.

Pe timpul intervenției, proprietara, o tânără de 21 de ani, a suferit un atac de panică, necesitând acordarea primului ajutor din partea paramedicilor SMURD.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit faptul că evenimentul a fost generat de efectul termic al unei sobe cu acumulare de căldură care a aprins materialele textile de pe un pat aflat în imediata apropiere (lipit de mijlocul de încălzire).

Două persoane intoxicate cu monoxid de carbon, la Cernetu

La un pas de tragedie a fost, marți, și o familie din localitatea Cernetu, unde două persoane, o femeie și un bărbat, în vârstă de 79, respectiv 57 de ani s-au intoxicat cu monoxidul de carbon provenit de la o sobă cu defecțiuni.

Aceștia au fost scoși la timp din încăpere de către un membru al familiei, care a solicitat și ajutor pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112. La fața locului s-au deplasat două echipaje medicale din cadrul Serviciului de Ambulanță și SMURD Alexandria, care au acordat primul ajutor celor două victime, conștiente și cooperante, transportând la spital bătrâna de 79 de ani, pentru investigații medicale amănunțite și îngrijiri de specialitate. Bărbatul, de 57 de ani, a refuzat să meargă la spital, situația lui îmbunătățindu-se după administrarea de oxigen.

Pompierii recomandă

Pentru prevenirea incendiilor ce pot izbucni în gospodăriile cetățenești, în special la locuințe, având drept cauze probabile mijloacele de încălzire cu defecțiuni, improvizații ori pentru că sunt lăsate nesupravegheate, pompierii militari recomandă cetățenilor să respecte o serie de măsuri preventive, sespectiv: să evite supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur; să depoziteze jarul și cenușa numai în gropi special amenajate; să amplaseze lemnele și hainele la o distanță de minim 1 m față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă; să supravegheze permanent focul; să nu aprindă focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile; să izoleze coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm; în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile; să evite introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului; să curețe coșurile de evacuare a fumului de funingine. De asemenea, cetățenilor li se recomandă să nu utilizeze aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații; să nu folosească siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat; să nu suprasolicite instalația electrică folosind mai multe aparate simultan; să nu lase nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea; să instaleze și să utilizeze aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului; să verifice periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate; să respecte regulile și măsurile de prevenire a incendiilor privind folosirea aparatelor de utilizat gazele naturale și a mijloacelor de încălzire de tip centrală; să nu folosească instalații de gaz improvizate; să nu lase aparatele de utilizat gaze naturale, în funcțiune, nesupravegheate.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea oricăror situații care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.