Eveniment

34 de percheziții, inclusiv în Teleorman, în vederea destructurării unei grupări specializate în trafic de migranți

Astăzi, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu, împreună cu polițiștii Inspectoratului General al Poliției Române – Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia și Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, efectuează 34 de percheziții domiciliare, dintre care patru la nivelul județului Teleorman, în vederea destructurării unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți. De asemenea, sunt vizate și județele Galați, Argeș, Dâmbovița, Olt, Sibiu,  Vrancea, Arad, Vâlcea, județul Ilfov și municipiul București.

Potrivit rechizitoriului, în anul 2021, a luat naștere un grup infracțional organizat, care și-a însușit sume de bani în schimbul săvârșirii infracținii de trafic de migranți. Această grupare a acționat până în prezent. În vederea realizării scopului grupului infracțional, aceștia au transportat și adăpostit migranți proveniți din Nepal, Sri Lanka, India, Pakistan și Bangladesh.

În vederea transportului migranților, s-au utilizat autotrenuri, autoutilitare și remorci, care s-au aflat în proprietatea membrilor grupului infracțional organizat sau care ar fi fost utilizate de societăți comerciale. Sub pretextul unor livrări de marfă, având ca destinație finală state din Uniunea Europeană, ar fi fost efectuate mai multe transporturi, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de vest a României, migranții fiind ascunși printre mărfuri. Sumele de bani însușite de către membrii grupului infracțional au fost investite în autoturisme, și imobile, sau utilizate pentru săvârșirea altor activități infracționale.

Pe parcursul urmăririi penale, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, au fost documentate 5 transporturi, prin intermediul cărora membrii grupului ar fi încercat să scoată ilegal, din România, aproximativ 120 de migranți. La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sibiu vor fi conduse, în vederea audierii, aproximativ 30 de persoane, despre care există bănuiala rezonabilă că ar fi implicate în desfășurarea activităților infracționale.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate București, Pitești și serviciilor de combatere a criminalității organizate Teleorman, Vâlcea, Olt, Dâmbovița, Galați, Vrancea și Arad, precum și al jandarmilor Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. De asemenea, la activități participă și luptători din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliție din județele unde au loc perchezițiile și din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română. Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.