Social

333 de teleormăneni au încheiat contracte pentru cumpărare de vechime în muncă, de la începutul anului până la 31 octombrie

Potrivit unei informări a Casei Județene de Pensii Teleorman, încheierea contractului de asigurare socială în temeiul prevederilor OUG nr. 163/2020, în vederea cumpărării de vechime în muncă, poate fi solicitată până la data de 31 august 2023 inclusiv. Perioada pentru care se poate încheia asigurare în sistemul public este de cel mult 6 ani calendaristici.

Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: – nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; – nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea; – nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

La nivelul județului Teleorman, de la începutul anului 2022 până la 31 octombrie 2022, au fost încheiate 333 contracte de asigurare socială în temeiul OUG nr. 163/2020, totalul contribuțiilor încasate fiind de 1.593.982 lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.