Monica DUMITRESCU
Mai multe unităţi de învăţământ din Teleorman încep anul şcolar 2014-2015 cu echipă de conducere nouă. Potrivit inspectorului şcolar general, prof. Valeria Gherghe, au fost schimbaţi în total 33 de directori şi directori adjuncţi, cei mai mulţi la şcolile din mediul rural. Motivele oficiale pentru care aceştia au fost schimbaţi sunt diverse, de la pensionări, transferuri la alte unităţi de învăţământ, până la activitate managerială nesatisfăcătoare pe parcursul mandatului trecut sau lipsă de colaborare în cadrul echipei de conducere a unităţii de învăţământ.
În Alexandria a fost schimbată în totalitate echipa de conducere a Liceului Tehnologic nr. 1 Alexandria, posturile deţinute până la sfârşitul lunii august de Iuliana Stancu – director şi Florin Ştefan – director adjunct, fiind preluate de la 1 septembrie 2014 de Bogdan Doncea, respectiv Emil Dima. Modificări au intervenit şi la conducerea Şcolii Gimnaziale “Alexandru Colfescu”, după ce Florentina Toma, cea care a ocupat funcţia de director până la sfârşitul anului şcolar trecut s-a titularizat la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat”. În postul de director al acestei unităţi de învăţământ a fost numită Mirela Boboc. Şi Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” va începe anul şcolar cu o altă echipă de conducere. Directorul Florin Măceşeanu a rămas în funcţie, însă a preferat-o alături, în funcţia de director adjunct, în locul Gabrielei Rugină, pe Liliana Cătrună, cu care acesta crede că va face o echipă mai bună.
În Roşiorii de Vede a fost schimbată în totalitate conducerea Colegiului Naţional “Anastasescu”, Şerban Răceanu fiind numit în funcţia de director, iar Petruţa Savu în cel de director adjunct. Tot în Roşiorii de Vede, la Colegiul Tehnologic “Emil Racoviţă” echipa de conducere a rămas aceeaşi, însă s-a făcut rocada între directori, adjunctul trecând în funcţia de director şi viceversa.
La această dată, toţi directorii şi directorii adjuncţi din unităţile de învăţământ au fost numiţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi vor ocupa posturile până la organizarea concursurilor, dacă aceasta se va întâmpla pe parcursul anului şcolar 2014-2015. Dacă nu, la 31 august 2015 expiră mandatele tuturor şi vom asista din nou la schimbări care, în lipsa unui concurs, pot fi mai mult sau mai puţin obiective. Ultimul concurs pentru ocuparea posturilor de conducere în unităţile de învăţământ preuniversitar a fost organizat în 2008. Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte inspectorii şcolari, şi aceştia fiind numiţi cu delegaţie pe funcţii, concurs nemaifiind organizat din 2006.
Programate încă din toamna anului trecut, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de conducere în învăţământ au tot fost amânate. Numirea fără concurs pe aceste funcţii a generat multe controverse, şi a fost catalogată ca fiind făcută exclusiv pe criterii politice.