Eveniment

32 de soiuri de vin au intrat în competiţia pentru obţinerea titlului “Cel mai bun vin de pe plaiurile alexăndrene”

IMG_4652Monica DUMITRESCU

Ajuns la a VII-a ediţie, concursul anual “Cel mai bun vin de pe plaiurile alexăndrene”, organizat de Primăria municipiului Alexandria şi Consiliul Local, se bucură de popularitate în rândul producătorilor autohtoni de vinuri. Pe lângă mândria de a prezenta produsul obţinut din podgoriile moştenite din generaţie în generaţie, premiile substanţiale oferite de organizatori au atras în fiecare an alexăndrenii în această competiţie. Anul acesta, celor două secţiuni tradiţionale, vin alb şi vin roşu, s-a adăugat şi secţiunea vin roze. S-au înscris în concurs în total 24 de producători ai licorii bahice din Alexandria, cu 32 de soiuri de vin, 15 la secţiunea vin roşu, 8 pentru secţiunea vin roze şi 9 la secţiunea vin alb.

Un juriu din care au făcut parte specialişti în domeniu, Andrei Orbeşteanu -somelier şi Adrian Dolghin, specialist în horticultură, viceprimarul Lucian Iotu şi doi dintre câştigătorii ediţiei 2014 a analizat pe rând vinurile înscrise în concurs, oferind puncte pentru culoare, tărie, limpiditate, aromă şi gust.

Pentru fiecare secţiune au fost acordate premiile I, II şi III. În funcţie de locul ocupat pe podium, câştigătorii au primit pe lângă diplome şi ustensile pentru producerea vinului sau îngrijirea viei. Astfel, pentru locul I au fost acordate storcătoare de struguri, iar pentru locurile II şi III, vermorele şi pompe de stropit via. Toţi participanţii care nu au prins un loc pe podium au primit câte o foarfecă de tăiat via şi mănuşi de protecţie.

Premiile au fost înmânate câştigătorilor de Ştefan Tăbăcitu, administratorul municipiului, amfitrionul ediţiei din acest an a concursului “Cel mai bun vin de pe plaurile alexăndrene”.

“Aşa cum ne-am obişnuit, Zărezeanu, sărbătoarea tradiţională a viei şi vinului, este celebrată la Alexandria prin organizarea mai multor evenimente. Unul dintre acestea este concursul anual de vinuri. Jurizarea a fost realizată de specialişti în domeniu, oameni care cunosc ce înseamnă calitatea vinului, în aşa fel încât jurizarea să fie cât mai aproape de adevăr”, a declarat Ştefan Tăbăcitu.

Potrivit acestuia, următorul eveniment dedicat sărbătorii viei şi vinului la Alexandria va avea loc duminică, 1 februarie, pe plaiul viilor, la Ruscă, unde, conform tradiţiei, se va desfăşura ritualul tăierii câtorva joarde de viţă de vie, scoaterii din pământ a unei sticle de vin, pusă la păstrare încă din toamnă de proprietarul viei şi sfinţirii viei de către preoţi, aceştia rugându-se pentru ca şi 2015 să fie un an bogat în recolte de struguri şi fructe în livezi, iar bunul Dumnezeu să le ocrotească recoltele de boli şi dăunători. După slujba religioasă, vor sfârâi grătarele, cei prezenţi fiind invitaţi să deguste bucatele şi vinurile oferite de organizatori.

Câştigătorii concursului “Cel mai bun vin alb/roze/roşu de pe plaiurile alexăndrene”

 

JURIUL:

  • Orbesteanu Adrian – somelier;
  • Dolghin Adrian – inginer viticol
  • Iotu Lucian – viceprimar
  • Capet Marin – reprezentant Clubul Pensionarilor;
  • Bulumac Anghel – castigator „Cel mai bun vin rosu” – 2014

 

Cel mai bun vin rosu:

  • Locul I – Capet Eugen;
  • Locul II – Tonca Ionut;
  • Locul III – Ionescu Aurelia.

 

Cel mai bun vin roze:

  • Locul I – Marin Mihai;
  • Locul II – Marin Gheorghe;
  • Locul III – Capatana Gheorghe.

 

Cel mai bun vin alb:

  • Locul I – Matasaru Toader;
  • Locul II – Rizescu Stefan;
  • Locul III – Chiar Marin.

 

Premii:

  • Locul I – presa de struguri;
  • Locul II – pompa metalica de stropit(vermorel);
  • Locul III – pompa de stropit manuala + foarfece de vie;
  • Premiu de participare – foarfece de vie si manusi.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.