Eveniment

32 de percheziții în 7 judeţe, printre care şi Teleorman, la persoane specializate în evaziune fiscală cu băuturi alcoolice

La prima oră a dimineţii de joi, în paralel cu acţiunea derulată de procurii Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman privind percheziţiile la persoane suspecte de infracţiuni în domeniul medical, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, 80 de polițiști au efectuat 32 de percheziții, dintre care 15 la sedii ale unor societăți comerciale și 17 la locuințele unor persoane bănuite de evaziune fiscală în domeniul producției și comercializării de băuturi alcoolice.

Astfel, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române au coordonat o acțiune pentru destructurarea unei rețele infracționale specializate în evaziune fiscală în domeniul producției și comercializării de băuturi alcoolice.

Polițiștii au efectuat 32 de percheziții în județele Argeș, Brăila, Buzău, Iași, Prahova, Teleorman și Vrancea, dintre care 15 la sediile unor societăți comerciale și 17 la domiciliile persoanelor bănuite.

Activitățile sunt efectuate în cadrul unui dosar penal, instrumentat de Serviciul de Investigare a Criminilității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Din primele cercetări a rezultat că, în perioada 2014-2015, cei în cauză ar fi comercializat importante cantități de vin de masă, fără a înregistra în evidențele contabile ale societăților administrate toate operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de la plata obligațiilor fiscale.

Totodată, în urma verificărilor a rezultat faptul că, cei în cauză nu ar fi documente de evidență contabilă pentru cantitățile produse și comercializate, marfa fiind livrată pe bază de avize de însoțire (emise doar pentru a justifica proveniența pe timpul transportului).

Avizele de însoțire ar fi fost distruse de cei în cauză, imediat după efectuarea transportului către clienți, fiind emise facturi doar către o mică parte dintre aceștia și la intervale de timp foarte mari (tot ca o justificare a provenienței în cazul unor posibile controale).

Din cercetări a rezultat că vinul produs și comercializat nu ar fi fost obținut în mod natural, ci prin diferite amestecuri de substanțe (arome, coloranți etc.) și alcool.

Vinurile au fost testate la mai multe laboratoare din țară, în baza analizelor izotopice constatându-se că produsul nu este conform, în sensul că s-a constatat prezența etanolului provenit dintr-o altă sursă decât cea obținută din fermentația naturală a mustului din struguri, iar concentrația alcoolică este mai mare de 9%.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este estimat la aproximativ 300.000 de lei. Polițiștii continuă cercetările, pentru stabilirea întregii activități infracționale.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.