Social

30 de stomatologi teleormăneni au încheiat contract cu CAS pentru 2016 – 8 furnizori sunt în mediul rural

Medicii dentiști teleormăneni nu s-au înghesuit nici anul acesta să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate și asta pentru că banii pe care îi primesc de la stat sunt foarte puțini.

Serviciile stomatologice gratuite sau cu reducere sunt mai mult pe hârtie și în norme și ordonațe, pentru că, în realitate un număr redus pe persoane poate beneficia de acestea dat fiind sumele mici pe care statul le acordă pentru aceste servicii.

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate Teleorman, suma orientativă pe medic specialist, la nivel național, este de 1.600 lei pe lună.

Banii sunt foarte puțini, ținând cont de faptul că unele tarife din pachetul de serviciile medicale de bază pentru medicina dentară, publicat de CNAS, sunt de 133  lei consultaţia – include modelul de studiu, după caz, controlul oncologic şi igienizarea (se acordă o singură consultaţie la un interval de 12 luni pentru un asigurat peste 18 ani şi o consultaţie la 6 luni pentru copii până la 18 ani), 94 de lei tratamentul cariei simple, 120 lei obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al gangrenei sau 100 lei pentru reconstituire coroană radiculară. Suma decontată de CAS este de 100% pentru copii de până la 18 ani, peste 18 ani, sumele decontate sunt de 60% în unele cazuri și 100% în alte cazuri și de 100% în cazul beneficiarilor legilor speciale.

Pentru 2016, în Teleorman doar 30 de stomatologi au încheiat contract cu casa pentru acordarea de servicii medicale stomatologice gratuie sau decontate asiguraților teleormăneni. Numărul dentiștilor care au semnat contract cu CAS în 2016 este mai mic decât anul trecut cu 3 furnizori.

Potrivit CAS Teleorman, dintre cei 30 de furnizori care au încheiat contract cu CAS Teleorman pentru servicii de medicină dentară, 8 furnizori îşi desfăşoară activitatea în mediul rural, în localitățile Frăsinet (Neacşu Teodor), Smârdioasa (Jakova Sokol), Mârzăneşti (Constantin Ruxandra), Pietroşani (Draganita Alex Mircea ), Peretu (Duman Constantin), Izvoarele (Dumitrescu Oana), Ţigăneşti (Măgureanu Cristina) şi Poroschia (SC Dental Santomed SRL). Programul de lucru al unui medic dentist în contract cu casa de asigurări de sănătate este de 3 ore pe zi la cabinet. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.