Economie

29 noiembrie 2013 – termenul pentru depunerea cererilor de acordare a sprijinului pentru îmbunătătirea calităţii produselor din agricultura ecologică

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a anunţat că cererile de solicitare a ajutorului specific acordat pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultura ecologică se pot depune până la 29 noiembrie 2013, inclusiv.

Pentru acest tip de ajutor specific, România beneficiază de fonduri europene de 4.098.000 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Acest ajutor specific se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră, care sunt înregistrate în sistemul de agricultura ecologică şi care se află în perioada de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică, numită conversie.

Beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008 sau persoane juridice, care îndeplinesc o serie de condiţii, cumulativ, respectiv sunt înregistraţi în fiecare an pentru care solicită ajutorul specific, în sistemul de agricultură ecologică, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Directiile Agricole de Dezvoltare Rurală judeţene; deţin un contract încheiat cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene, aprobat de catre MADR; deţin un document justificativ sau certificat de conformitate sau master certificat sau certificat de confirmare a conversiei, în care se menţionează statutul exploataţiei în conversie anul 1, anul 2, anul 3, cultura, suprafaţa, numărul de animale, numărul de familii de albine, emis de organismul de inspecţie şi certificare cu care a încheiat contractul; se menţin în sistemul de agricultură ecologică pe o perioadă de 5 ani; în cazul beneficiarilor din producţia vegetală, suprafaţa agricolă în folosinţă trebuie să fie de cel puţin 0,30 ha, ocupată cu culturi anuale, culturi perene sau păşuni şi fâneţe permanente; să respecte normele de eco-condiţionalitate care cuprind bunele condiţii agricole şi de mediu – GAEC şi cerinţele legale în materie de gestionare – SMR stabilite prin lege, dacă solicită şi sprijin pentru suprafaţă.

Ajutorul specific nu se acordă în cazul repetării anului de conversie sau prelungirii perioadei de conversie. Beneficiarii ajutorului specific pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia animalieră sau numai pentru o exploataţie din apicultură. Anul trecut, în Teleorman, doar 23 de persoane fizice şi juridice au depus cereri la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) prin care s-au solicitat subvenţii prevăzute pentru acest sector al agriculturii ecologice. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.