Ziua Dunării este sărbătorită în fiecare an la data de 29 iunie, moment în care cetăţenii ţărilor dunărene sunt implicaţi în multiple activităţi independente sau comune, desfăşurate pe plan local, regional şi naţional, care să aducă în atenţia publicului importanţa protejării fluviului Dunărea şi a râurilor din bazinul acestuia.
România susține, în calitate de semnatară a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, acțiunile și evenimentele comune organizate în bazinul Dunării. La propunerea ţărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), toate statele riverane sărbătoresc anul acesta Ziua Dunării sub tema “Păstrează Dunărea Albastră”.
“Păstrează Dunărea Albastră” are în vedere implicarea activă şi contribuţia fiecăruia dintre noi la protejarea resurselor de apă care conduc la dezvoltarea economică şi socială a regiunii dunărene. Fiecare dintre noi trebuie să acționăm în direcția conservării și prevenirii poluării.
Dunărea este al doilea cel mai lung fluviu din Europa, cu un total de 2850 km. Bazinul Dunării este casa a peste 80 de milioane de oameni, ceea ce înseamnă că are cea mai mare deschidere internațională din lume.
De-a lungul a 1.075 km, sau aproximativ o treime din lungimea sa totală, Dunărea trece prin România, între localitățile Baziaș, unde intră în țară și Sulina, unde se varsă în Marea Neagră. Dunărea se varsă în Marea Neagră prin cele trei brațe importante ale Deltei: Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe. În România, Dunărea traversează următoarele localităţi: Moldova Nouă, Orşova, Drobeta-Turnu Severin, Calafat, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea, Olteniţa, Călăraşi, Feteşti, Cernavodă, Hârşova, Brăila, Galaţi, Pătlăgeanca, Tulcea, Sulina.
Fluviul Dunărea udă teritoriul judeţului Teleorman la limita sudică pe o lungime de 119 km. Existenţa celor două porturi pe Dunăre: Turnu Măgurele şi Zimnicea oferă mari posibilităţi de transport fluvial şi de amplasare a unor obiective industriale. Portul Turnu Măgurele se află la o distanță de 5 km de oraș și este al patrulea port fluvial al României în ceea ce privește capacitatea de tranzit. Tot aici s-a înființat un punct de trecere a frontierei între România și Bulgaria, operațional din anul 2010.
Pentru a marca această zi de importanţă internaţională, APM Teleorman organizează împreună cu Primăria Oraşului Zimnicea o acţiune de ecologizare pe malul fluviului Dunărea, pe drumul de acces către port, în data de 28 iunie.