Eveniment

29 de soiuri de vin alb şi roşu, în competiţia pentru obţinerea titlului de cel mai bun vin de pe plaiuri alexăndrene

Monica DUMITRESCU

Primăria Municipiului Alexandria şi Consiliul Local al Municipiului Alexandria în parteneriat cu Asociaţia Culturală Zărezean au organizat joi, 30 ianuarie 2014, a şasea ediţie a concursului “Cel mai bun vin alb/roşu de pe plaiurile alexăndrene”. La concurs au fost înscrise 24 de soiuri de vin roşu şi doar 5 soiuri de vin alb. Un juriu al cărui preşedinte a fost Andrei Orbeşteanu, heat sommelier la Intervit Bucureşti, iar membri Gheorghe Manda reprezentant al primăriei Alexandria, Florin Matei reprezentant al Asociaţiei Zărezean, Eugen Capeţ şi Grigore Ştefan, câştigătorii de anul trecut ai concursului, primul la secţiunea vin roşu, cel de-al doilea la secţiunea vin alb, a stabilit câştigătorii după ce toate soiurile de vin din concurs au fost analizate. Criteriile după care au fost jurizate vinurile au fost: alcoolemie, claritate, aciditate, buchet şi aromă finală.

Câştigătorii concursului vor fi premiaţi în cadrul manifestărilor organizate de primăria Alexandria sâmbătă, 1 februarie, dată la care în fiecare an se sărbătoreşte Zărezenul, ziua viei şi vinului. Premiile puse la bătaie de organizatori sunt: premiul I – 500 lei, premiul II – 300 lei, premiul III – 200 lei. Premiile se acordă pentru fiecare secţiune, respectiv vin alb, vin roşu. Anul acesta vor fi acordate şi premii pentru cel mai tânăr participant, respectiv pentru cel mai vârstnic participant, aceste două premii fiind în valoare de 100 lei fiecare.

Numărul participanţilor la concurs a scăzut considerabil anul acesta comparativ cu anul trecut, după ce organizatorii, la solicitarea producătorilor autohtoni de vin, au impus condiţia ca la înscriere, concurenţii să facă dovada cu acte legale că sunt proprietari de vie în zonă. Astfel nu vor mai exista suspiciuni că vinurile înscrise în concurs au fost produse din struguri de pe alte meleaguri cumpăraţi de la piaţă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.