Economie

28.631 de exploatații agricole din totalul de 59.544, recenzate la nivelul județului de la demararea Recensământului General Agricol

În perioada 10 mai – 31 iulie 2021, se derulează, la nivel național, Recensământul General Agricol Runda 2020, iar de la demararea acțiunii și până miercuri, 9 iunie, la nivelul județului Teleorman au fost recenzate 28.631 din totalul de 59.544 exploatații agricole, transmite Direcția de Agricultură Teleorman. Potrivit sursei citate, județul Teleorman se situează pe locul 5 la nivel național, cu un procent de 48,1 % exploatații recenzate.

Recensământul General Agricol este o acţiune de mare anvergură care va asigura informaţiile complexe şi datele statistice pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploatațiilor agricole necesare fundamentării programelor şi politicilor agricole și de dezvoltare rurală.

La recensământ se înregistrează exploatațiile în care se desfășoară activități agricole, indiferent de statutul lor juridic (activități agricole prin utilizarea suprafeţelor agricole/și sau deţinerea de animale și care obţin produse agricole și/sau păstrează suprafețe în bune condiţii agricole și de mediu). Colectarea datelor din teren presupune obținerea de informații privind exploatațiile agricole ce utilizează suprafețe agricole mai mari de 0,15 ha și/sau dețin efective de animale, păsări, plantații pomicole, sere și solarii, dar și modalitatea în care se gestionează producțiile obținute. Vor fi colectate de asemenea informații despre persoanele care lucrează în agricultură, cantitățile de produse obținute în exploatație și destinate vânzărilor.

Pentru furnizarea datelor din teren se utilizează un chestionar electronic instalat pe tablete, iar acestea sunt colectate de persoane abilitate și instruite în acest sens. La nivelul județului Teleorman, pentru fiecare localitate există echipe alcătuite din recenzori, recenzori șefi și coordonatori, iar datele solicitate sunt înregistrate în baza liberei declarații a cetățenilor, prin interviu direct cu reprezentanții exploatțiilor agricole.

Întreaga operațiune are la bază utilizarea terenurilor şi deţinerea animalelor, iar datele exploatațiilor agricole vor fi folosite pentru statisticile europene în vederea acordării subvențiilor, mai transmit reprezentanții DAJ Teleorman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.