Economie

25 martie, ziua în care se deschid primele măsuri de finanțare din noul PNDR

Miercuri, 25 martie, oficialii Ministerului Agriculturii vor să deschidă primele măsuri de finanțare din PNDR 2014-2020.

Primele măsuri de finanţare pentru care se pot depune proiecte sunt 4.1 – Investiții în exploatații agricole și 6.1 – Sprijin pentru instalare tineri fermieri.

Criteriile de eligibilitate, câți bani se pot obține pe fiecare măsură, ce acte sunt necesare, sunt informații care se găsesc în ghidurile solicitantului. Acestea pot fi studiate pe pagina AFIR sau pe cea a Ministerului Agriculturii. Informaţii suplimentare pot fi obţinute şi de la sediul OJFIR Teleorman.

Primele două măsuri de finanţare pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală care vor fi deschise pe 25 martie, se referă la măsurile privind tinerii fermieri şi investiţiile în ferme.

Prin intermediul Submăsurii 4.1- “Investiţii în exploataţii agricole”, vor primi sprijin financiar nerambursabil investiţiile pentru creşterea competitivităţii exploataţilor agricole prin dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii şi asocieri de ferme mici şi medii) şi îmbunătăţirea calităţii activelor fixe.

Beneficiarii care pot accesa fonduri europene în cadrul acestei submăsuri pot fi fermieri (cu excepţia persoanelor fizice neautorizate), cooperative şi grupuri de producători (constituite în baza legislaţiei naţionale, care deservesc interesele membrilor).

Un obiectiv esenţial pentru acest tip de sprijin îl reprezintă creşterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei şi comercializarea directă a acestora în vederea creării şi promovării lanţurilor alimentare integrate, dar şi respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiţii. Finanţarea nerambursabilă pentru aceste categorii de beneficiari este de 50% (30% pentru fermele de peste 500.000 SO). De asemenea, fondurile europene nerambursabile şi contribuţia de la bugetul de stat pentru anul 2015, aferente Submăsurii 4.1 sunt în valoare de 205.776.952 euro.

În cadrul Submăsurii 6.1 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” este acela de a sprijini stabilirea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca şefi unici ai unei exploataţii agricole. Creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie este unul dintre principalele obiective al acestei submăsuri. Astfel, tinerii fermieri sunt încurajaţi să devină competitivi, să se asocieze şi să participe la dezvoltarea lanţurilor alimentare integrate. Finanţarea nerambursabilă oferită de Uniunea Europeană pentru proiectele de investiţii realizate în cadrul acestei submăsuri este de 100%. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.