Eveniment

24 de focare de pestă porcină, în Teleorman

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de referință pentru Pesta Porcină Africană (PPA) a confirmat prezența virusului acestei boli în probele prelevate de la cadavre de porci domestici din mai multe exploatații non-profesionale de pe raza Județului Teleorman.
Situația Focarelor de PPA, la data de 28.06.2019, de pe raza județului Teleorman este următoarea: Turnu Măgurele – 1 focar (1 porc mort și 30 uciși), Frăsinet – 1 focar (4 porci uciși), Islaz – 4 focare (2 porci morți și 350 uciși), Năvodari – 3 focare (3 porci morți și 9 uciși), Pietroșani – 7 focare (12 porci morți și 39 uciși), Suhaia – 1 focar (2 porci morți și 1 ucis), Fântânele – 1 focar (1 porc mort și 2 uciși), Năsturelu – 3 focare (4 porci morți și 21 uciși), Seaca – 1 focar (2 porci morți și 15 uciși), Zimnicele – 1 focar (1 porc mort), Bujoru – 1 focar (1 porc mort).
Având în vedere confirmarea a șapte focare de Pestă Porcină Africană în Comuna Pietrosani, Județul Teleorman, în baza buletinelor de analiza emise de I.D.S.A. București, pentru combaterea acestora s-a dispus măsura uciderii preventive în urma unei analize de risc întreprinsă de către specialiștii epidemiologi din cadrul DSVSA Teleorman. Localitatea Pietroșani, din județul Teleorman, se afla la granița de sud a țării, în Lunca Dunării, în imediata vecinătate cu Fondul de Vânătoare 61 Fățana, fond în care evoluează PPA la mistreț începând cu data de 13.06.2019.

În urma confirmării diagnosticului, serviciile veterinare au intervenit de urgență aplicând instrucțiunile din manualul operațional de acțiune în PPA. Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman a stabilit planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
DSVSA Teleorman solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei și  va informa periodic populația din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.
Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA Teleorman sau autorităților locale. Proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. De asemenea, DSVSA Teleorman face precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic. Cetățenii din jurul fondurilor de vânătoare afectate de PPA sunt rugați să evite pătrunderea în zonele cu risc ridicat de contaminare (pășunat, pescuit, lucrări agricole), astfel evitând aducerea virusului în gospodării.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.