Eveniment

22,5 grade, Turnu Măgurele / Record de temperatură pentru luna ianuarie

Potrivit ANM, miercuri, 18 ianuarie 2023, s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură atinsă în această lună la nivel național, în toată istoria măsurătorilor meteorologice. Noul record de temperatură a fost atins la Turnu Măgurele, valorile termometrului ajungând până la 22,5 grade, cu 3 grade mai mult față de un alt record înregistrat anterior, fiind urmat îndeaproape de Alexandria, cu 20,9 grade.

“Toate stațiile meteo din sud, sud-est, est și câteva din centru au depășit vechile recorduri, inclusiv Capitala. La 35 de stații meteorologice s-au depășit recordurile lunare (cele mai ridicate valori termice înregistrate în luna ianuarie din istoria măsurătorilor ANM)”, informează Administrația Națională de Meteorologie.

Deși ne aflăm în luna lui Gerar, țara noastră, și în mod special regiunea Munteniei, s-a aflat sub un val deosebit de căldură. La nivel național, cel mai cald a fost în Turnu Măgurele, ținând cont de faptul că pe teritoriul țării noastre nu au mai fost temperaturi atât de ridicate din data de 7 ianuarie 2001, când recordul atins a fost de 22,2 grade.

Mihai Huștiu, de la Administrația Națională de Meteorologie, a declarat, în acest sens, că “ziua de 18 ianuarie 2023 a fost cea mai caldă pentru 35 de stații meteorologice din Oltenia, din Muntenia și Moldova, vestul Dobrogei și chiar în sudul Banatului, unde s-au doborât recordurile lunare la stațiile meteorologice din aceste regiuni”.

În mod normal, temperaturile medii lunare ar trebui să fie negative în această perioadă, iar maximele să nu depășească 5 – 10 grade în zonele de câmpie. Începând din weekend însă, vremea se răcește considerabil, urmând ca de săptămâna viitoare să avem parte de temperaturi ceva mai apropiate de cele normale pentru această perioadă din an.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.