528 de focare de pestă porcină africană sunt în evoluție în 237 de localităţi din 25 de judeţe din țară, în scădere față de raportarea precedentă, transmite Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Potrivit sursei citate, cele mai multe focare se găsesc, conform celei mai recente informări, în judeţul Teleorman, fiind înregistrate 203 focare în gospodăriile populaţiei şi 539 de cazuri la mistreţi, dar și în Olt, unde sunt active 70 de focare în gospodăriile cetățenilor şi 11 cazuri la mistreţi, şi Giurgiu, unde sunt active 66 de focare şi 306 de cazuri la mistreţi.
De la confirmarea primului focar de pestă porcină africană și până în prezent, au fost eliminați 596.838 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 3.210 de cazuri la mistreţi. De asemenea, ANSVSA transmite că, în perioada menționată, au fost stinse 2.514 focare.
Până la data de 3 martie, au fost despăgubiţi 14.955 de proprietari, valoarea totală a plăţilor depăşind 405 milioane de lei.
Pentru pesta porcină africană nu există vaccin, iar singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate, astfel că ANSVSA solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea unor măsuri. În acest sens, medicii veterinari recomandă să nu se intre în adăposturile unde sunt crescuţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care s-a umblat pe stradă; este recomandat ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să fie pusă o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; creşterea porcilor să fie făcută doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici.
De asemenea, animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social, potrivit ANSVSA.