Eveniment

202 focare de pestă porcină africană active în gospodăriile din județ; alte 539 de cazuri la mistreți

532 de focare de pestă porcină africană sunt în evoluție în 241 de localităţi din 25 de judeţe din țară, transmite Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Potrivit sursei citate, cele mai multe focare se găsesc, conform celei mai recente informări, în judeţul Teleorman, fiind înregistrate 202 focare în gospodăriile populaţiei şi 539 de cazuri la mistreţi, dar și în Călărași, unde sunt active 156 de cazuri la mistreți, și Olt, unde sunt active 70 de focare în gospodăriile cetățenilor și 11 cazuri la mistreți. În 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.

De la confirmarea primului focar de pestă porcină africană și până în prezent, au fost eliminați 578.429 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 3.119 cazuri la mistreţi.

Au fost stinse, la nivel național, 2.436 de focare, cele mai multe, respectiv 586, în judeţul Tulcea (dintre care 5 focare în exploataţii comerciale şi un focar într-o exploataţie de tip A), 210 focare în judeţul Brăila (dintre care 17 în exploataţii comerciale), 203 focare în judeţul Teleorman, 254 de focare în judeţul Dolj, 167 de focare în judeţul Ialomiţa şi 122 de focare în judeţul Călăraşi (dintre care 5 focare în exploataţii comerciale).

Până marți, 25 februarie, la nivel național au fost despăgubiți 14.829 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 403.647 de milioane de lei. La nivelul județului Teleorman, au fost plătite despăgubiri pentru 1.526 de exploatații afectate, în valoare de 5.108 milioane de lei.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.