Eveniment

200 de focare de pestă porcină africană active în gospodăriile din județ; alte 539 de cazuri la mistreți

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, în prezent, în 246 de localități din 24 de județe, cu două focare în exploatații de tip A), informează ANSVSA. Potrivit sursei citate, în alte 12 județe există doar cazuri la mistreți.

De la confirmarea primului focar de pestă porcină africană și până în prezent, au fost eliminați 577.212 porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.942 de cazuri la mistreţi.

Au fost stinse, la nivel național, 2.436 de focare, cele mai multe, respectiv 586, în judeţul Tulcea (dintre care 5 focare în exploataţii comerciale şi un focar într-o exploataţie de tip A), 207 focare în judeţul Brăila (dintre care 16 în exploataţii comerciale), 203 focare în judeţul Teleorman, 231 de focare în judeţul Dolj, 167 de focare în judeţul Ialomiţa şi 122 de focare în judeţul Călăraşi (dintre care 5 focare în exploataţii comerciale).

În prezent, la nivelul județului Teleorman, sunt active, potrivit ANSVSA, 200 de focare de pestă porcină în gospodăriile oamenilor și 539 de cazuri la mistreți.

Până joi, 6 februarie, la nivel național au fost despăgubiți 14.803 proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 403.380 de milioane de lei. La nivelul județului Teleorman, au fost plătite despăgubiri pentru 1.526 de exploatații afectate, în valoare de 5.108 milioane de lei.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Citește și: http://ziarulteleormanul.ro/agricultura-romaniei-dupa-30-de-ani-declaratie-politica-a-deputatului-alde-calota-florica-ica/

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.