Economie

20% dintre măslinele şi uleiul de măsline comercializate în Teleorman, depistate neconforme

La finele lunii februarie, Autoritatea  Naţională  pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune  de  control privind calitatea şi modul de comercializare şi etichetare a măslinelor şi a uleiului de măsline, controlul desfăşurându-se în reţeaua de distribuţie, comercializare şi importatori.

Au fost controlaţi 319 operatori economici, la un număr de 152 dintre aceştia constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare. Potrivit ANPC a fost verificată o cantitate de circa 24.000 litri ulei de măsline, din care 5.400 litri de ulei de măsline nu se încadrau în prevederile legale în vigoare, s-au prelevat 26 eşantioane de ulei măsline, dintre care 3 au rezultat neconforme. Eşantioanele au fost analizate de CNIEP LAREX.

În urma controalelor efectuate de CJPC, în Teleorman, au fost descoperite deficienţe privind informaţiile obligatorii de pe etichetă, respectiv peste 20% din produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informaţiile care să permită acestora alegerea sortimentului dorit. De altfel, în Teleorman a fost depistat la comercializare ulei de măsline cu denumirea sub care se vinde produsul neconformă cu regulamentul european. Astfel, termenul POMACE corespunde uleiului din turte de măsline, iar prin utilizarea acestui termen nu se asigură informarea completă a consumatorilor, unii dintre aceştia necunoscând semnificaţia termenului “pomace”. Alte abateri depistate în judeţ au constat în lipsa înscrierii în acelaşi câmp vizual a denumirii sub care se vinde produsul, a volumului net şi a datei durabilităţii minimale la produsele ulei din turte de măsline. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.