Eveniment

20 de echipe de la 7 licee teoretice și tehnologice din Teleorman, participante la Concursul Național “Știu și aplic”

Concursul “Știu şi aplic” este inclus în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale de Ministerul Educației din anul 2013, o ințiativă a Inspecției Muncii, derulată prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă.

În baza protocolului de colaborare dintre Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman și Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, proba practică a Concursului “Știu şi aplic” s-a derulat la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” din Alexandria.

“Festivitatea de premiere a Concursului “Știu şi aplic – normele SSM se deprind de pe băncile școlii” etapa județeană s-a derulat la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” din Alexandria, după finalizarea probei scrise online și probei practice. Toate echipajele înscrise în concurs au câștigat premii. Comisia județeană de organizare și jurizare a concursului a fost susținută de o echipă de cadre didactice care au coordonat 20 echipaje a câte 2 elevi de la 7 licee teoretice și tehnologice: Liceul Tehnologic “A.Saligny” Roșiorii de Vede; Liceul Teoretic  “Ctin. Noica” Alexandria; Liceul Tehnologic “Virgil  Madgearu” Roșiorii de Vede; Liceul Teoretic Videle; Colegiul Național “Unirea” Turnu Măgurele; Liceul Tehnologic nr.1 Alexandria și Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” Alexandria. Mult succes echipelor deținătoare ale Premiului I, participante la Faza Națională de la Iași, pe cele 5 secțiuni, de la liceele: Colegiul Național “Unirea”, Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu”, Liceul Tehnologic nr. 1 Alexandria, Liceul Tehnologic “A.Saligny” Roșiorii de Vede și premiului II, de la Liceul Tehnologic “Virgil  Madgearu”, Liceul Teoretic Videle și Liceul Teoretic “Ctin. Noica” Alexandria.

În acest context, considerăm că acțiunea vizează un grup țintă extrem de important pentru toate sectoarele de activitate, iar informarea elevilor din învățământul liceal și profesional referitor la legislația muncii, dincolo de faptul că este o necesitate atât pentru lucrători cât și pentru angajatori poate contribui la consolidarea politicilor naţionale ce vizează dezvoltarea unor sinergii cu alte domenii, printre care și învăţământul ”, au transmis reprezentnații ITM Teleorman.

Obiectivul principal al concursului “Știu şi aplic” îl reprezintă încurajarea şi atragerea elevilor în activităţi de studiere a disciplinei “Securitate şi sănătate în muncă”, de promovare a securității și sănătății în muncă și pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee și școli profesionale.

Statisticile actuale din Uniunea Europeană arată că tinerii lucrători au o rată de accidentare mai mare decât alte categorii de lucrători, din diferite cauze: lipsa de informare, lipsa de experienţă, lipsa de cunoştinţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă etc.

Centrele de învăţământ pot contribui decisiv la scăderea ratei de accidentare a tinerilor lucrători, prin informarea şi educarea tinerilor în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul unei discipline cu acelaşi nume.

Scopul acestui concurs este conștientizarea profesorilor şi tinerilor elevi, viitori lucrători, asupra riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională de la viitoarele locuri de muncă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.