Social

18 localități din Teleorman au în dotare autospeciale de intervenție în situații de urgență, din care 13 sunt funcționale și doar 10 sunt înmatriculate

Conform prevederilor legale,    la nivelul județului Teleorman, 92 de localități au obligația înființării Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, 70 de localități au obligația constituirii serviciului voluntar de tip V1 fără autospecială de stingere cu apă și spumă și 22 de localități de tip V2 având în dotare o autospecială de stingere cu apă și spumă, se arată într-o informare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “A.D. Ghica” Teleorman.

Sursa citată precizează că beneficiile înființării și funcționării serviciilor voluntare sunt imense pentru membrii comunității, în vederea preîntâmpinării, reducerii sau eliminării riscurilor de producere a situațiilor de urgență și a consecințelor acestora, a protecției populației, a bunurilor și valorilor materiale și a mediului înconjurător.

Din cele 22 de localități care au obligația dotării cu autospecială de intervenţie, 18 localități au în dotare autospeciale de intervenție din care 13 autospeciale sunt funcționale și doar 10 autospeciale sunt înmatriculate (Crângeni, Islaz, Balaci, Olteni, Siliștea Gumești, Trivalea Moșteni, Tătărăști de Sus, Scurtu Mare, Gălăteni și Vârtoape), iar dotarea echipelor specializate în funcţie de riscurile identificate în plan teritorial s-a îmbunătățit prin achiziționarea de costume de protecție, materiale de intervenție la serviciile voluntare de tip V1 ale localităților Măgura, Lița, Măldăeni, Săceni, Călinești, Seaca, Segarcea Vale,  Izvoarele, Balaci și Gălăteni.

Dotarea grupelor de intervenţie şi a echipelor specializate în funcţie de riscurile identificate în plan teritorial este deficitară la majoritatea serviciilor voluntare.

Autospecialele din dotarea serviciilor voluntare ale localităţilor Beuca, Talpa, Salcia și Ciolănești nu sunt în stare de funcţionare din motive tehnice, neputându-se achiziţiona piesele defecte (nu se mai comercializează).

De asemenea, același raport informează că în dotarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă există un număr total de 131 de motopompe pentru  evacuarea a apei din care 121 sunt funcţionale.

Totodată, criteriile privind încadrarea cu personal a serviciilor voluntare nu sunt respectate, existând servicii voluntare ale căror şefi sunt voluntari sau ocupă această functie prin cumul deoarece în organigramă  nu există prevăzută această funcţie. Șefii serviciilor voluntare pentru situații de urgență au dobândit calificarea specifică, în urma participării la programul de formare profesională în ocupaţia de şef serviciu voluntar pentru situaţii de urgenţă – cod COR 541901, la 42 de localități.

Până în prezent, 24 de localități au depus solicitări pentru emiterea avizelor de înfiinţare SVSU și pentru sectorul de competenţă, fiind emise 8 avize de înfiinţare şi 8 pentru sectorul de competenţă la localitățile Vârtoape, Blejești, Zimnicea, Botoroaga, Moșteni, Călinești, Lița și Lunca.

Activităţile de pregătire organizate de ISU “A.D. Ghica” Teleorman cu şefii serviciilor voluntare au dus la îmbunătăţirea calităţii documentelor existente privind organizarea, desfăşurarea şi conducerea activităţilor serviciilor voluntare, mai arată sursa citată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.