Economie

18 – 28 mai 2013, campania de informare şi educare dedicată Zilei Europene împotriva Obezităţii, organizată de DSP Teleorman

obezitateÎn Teleorman sunt înregistrate la medic aproximativ 1.600 de cazuri de obezitate

Direcţia de Sănătate Publică Teleorman desfăşoară în perioada 18 – 28 mai 2013 campania de informare şi educare dedicată Zilei Europene împotriva Obezităţii, campanie care se desfăşoară în cabinetele medicilor de familie, la sediul DSP Teleorman şi Policlinica Alexandria unde vor fi împărţite pliante cu informaţii despre măsuri de prevenire a apariţiei obezităţii în rândul tinerei generaţii.

Potrivit DSP Teleorman, “Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) este o zi şi o campanie dedicată conştientizării acestei afecţiuni, care are loc în întreaga Europă în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai. Această zi reuneşte comunităţile medicale şi politice cu publicul în evenimente ce au loc în întreaga Europă.

Supragreutatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de decese la nivel global. Datele publicate de EUROSTAT în noiembrie 2011 au arătat că în statele UE, între 8-25% dintre adulţi sunt obezi. Conform Comisiei Europene, aproximativ 3 milioane de şcolari din Europa sunt obezi şi aproximativ 85000 devin obezi în fiecare an. Obezitatea poate fi prevenită, iar lupta împotriva ei de la cea mai fragedă vârstă are cele mai mari şanse de reuşită”, iar la nivelul judeţului Teleorman sunt înregistrate în cabinetele de specialitate 1.581 cazuri de obezitate.

Tema aleasă pentru celebrarea Zilei Europene Împotriva Obezităţii ZEIO pentru anul 2013 se referă la necesitatea intervenţiei conjugate a tuturor celor implicaţi în creşterea copiilor pentru adoptarea unor măsuri de prevenire a apariţiei obezităţii în rândul tinerelor generaţii. Scopul campaniei este sensibilizarea populaţiei în privinţa efectelor negative ale obezităţii asupra organismului tânăr, având ca element central colaborarea tuturor actorilor implicaţi.

Sloganul campaniei este “Împreună pentru creşterea unor generaţii fără greutate”. Obezitatea este de cele mai multe ori legată de factori ai stilului de viaţă ce pot fi preveniţi, în mod special obiceiurile alimentare deficitare şi sedentarismul. Adulţii trebuie să fie model pentru tinerele generaţii în adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos.

Potrivit unui comunicat al DSP Teleorman, obiectivele acestei campanii sunt conştientizarea importanţei prevenirii obezităţii încă de la vârsta copilăriei, cu accent pe rolul familiei, informarea privind situaţia actuală şi de perspectivă a prevalenţei obezităţii în rândul copiilor şi adulţilor, conştientizarea tuturor actorilor implicaţi privind colaborarea în problematica obezităţii la copil.

“Dorim să conştientizăm populaţia generală privind riscurile obezităţii la copil şi responsabilitatea pe care o au ei înşişi în menţinerea sănătăţii. Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii”, precizează directorul executiv al DSP Teleorman, Mioara Comana, prin intermediul unui comunicat de presă. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.