Eveniment

175 de vizitatori la “Noaptea Muzeelor”

Muzeul Județean Teleorman a fost foarte vizitat sâmbătă, cu ocazia “Nopții Muzeelor”. Până la finalul evenimentului, 175 de persoane au trecut pragul instituției de cultură, făcându-l, așadar, cel mai popular eveniment din ultima perioadă.

Pavel Mirea, managerul muzeului, sugerează că, deși au fost prezenți mulți vizitatori, “la noi nu au fost niciodată cozi”, așa cum s-a întâmplat la alte muzee din țară.

“A fost o perioadă de întrerupere din cauza ploii. Au început destul de timid. De asemenea, am observat, în special, familii cu copii; probabil preșcolari sau școlari mici. Au mai fost și tineri, dar predominant am observat familii. Unii dintre vizitatori sunt persoane care vin, de regulă, la muzeu”, discută Pavel Mirea despre tendința obișnuită de vizită în familie.

Conform statisticilor realizate pe baza evenimentului, 30% dintre vizitatori au fost copii, 20% tineri, iar restul de 50% au fost adulți.

“Noi, în Alexandria, desfășurăm, în momentul de față, a XIII-a ediție consecutivă. Este a XVII-a ediție la nivel european, însă noi nu am participat de la început”, spune managerul muzeului.

De asemenea, acesta povestește cum inițiativa pentru crearea acestui eveniment “a aparținut Ministerului Culturii și Comunicării din Franța, care a gândit această manifestare, să spunem, ca o prelungire a Zilei Internaționale a Muzeelor, care se sărbătorește, în mod tradițional, pe 18 mai, iar ‘Noaptea Muzeelor’ se sărbătorește în cea mai apropiată sâmbătă de această zi. Din acest motiv are o dată variabilă”.

În ceea ce privește scopul evenimentului, Pavel Mirea sugerează că reprezintă “creșterea interesului publicului pentru muzeu și, în general, și o accesibilitate sporită pentru că vizitele sunt gratuite”. Acesta precizează că gratuitatea este valabilă în cazul tuturor muzeelor.

Persoanele care au trecut pragul Muzeului Județean Teleorman au putut vizita 3 expoziții permanente: “’Înapoi în timp’ – Arheologie și Numismatică în județul Teleorman”, “Aspecte etnografice teleormănene” și “Colectivizare în Teleorman. Rezistență și acceptare forțată”.

De asemenea, aceștia au putut vedea și două expoziții temporare: “Cercetări arheologice în județul Teleorman. Decada 2011-2020” și una dintre cele mai recente expoziții, deschisă pe 4 iunie 2021, “’De prin sate adunate’. Fotografii și costume populare din colecția Etnotique, expoziție organizată în colaborare cu Asociația ‘Etnotique’”.

Cu toate acestea, la ora 21:00, cei mai mulți vizitatori se aflau în sala Tezaurelor Monetare. Atât părinții, cât și copiii analizau și discutau despre monezile vechi. O doamnă discuta cu băiețelul său despre piesele dintr-o anumită colecție de monede teleormănene. Cristiana M. spune că fiul ei a aflat de “Noaptea Muzeelor” de la școală și “a insistat foarte mult” să vină. În ceea ce privește expoziția preferată, amândoi menționează colecțiile Etnotique și Tezaure Monetare.

În sala expoziției “Colectivizare în Teleorman. Rezistență și acceptare forțată”, Andreea T. spune că a venit cu copiii “pentru că este foarte important să cunoască istoria țării în care trăiesc și au fost foarte entuziasmați”. Familia a aflat de existența evenimentului din mediul online. Cât despre expoziția la care se afla, aceasta spune: “Sincer, să văd ce se scria, în urmă cu 60-70 de ani, în ziare și să simt emoția suferințelor țăranilor, parcă m-au întors și pe mine puțin în timp”.

Ultimii vizitatori au trecut pragul muzeului la 23:53 și au încheiat vizitarea expozițiilor la 00:25: “Stăm foarte aproape de Alexandria și am vrut să venim neapărat”, au declarat cei care au venit pe finalul evenimentului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.