Social

17 ordine de protecție provizorii, emise de polițiștii teleormăneni de la începutul anului

Dacă, până de curând, doar instanța putea dispune instituirea unui ordin de protecție, începând cu data de 28 decembrie 2018, situația s-a schimbat, astfel că polițiștii au acum cadrul legal pentru emiterea și aplicarea ordinelor provizorii de protecție față de autorii faptelor de violență domestică.

De la 1 ianuarie și până în prezent, polițiștii din teleormăneni au instituit 17 astfel de ordine de protecție provizorii, prin care au dispus, pentru o perioadă de cinci zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor violenței domestice. Dintre cele 17 ordine de protecție provizorii emise de oamenii legii din Teleorman, șapte au fost pentru zona Alexandria, a precizat Teodora Dragole, purtător de cuvânt al IPJ Teleorman.

Ordinul de protecție provizoriu este emis de polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică. În cadrul intervențiilor, polițiștii iau măsuri pentru separarea victimei de agresor și realizează orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Totodată, oamenii legii informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu, sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (112). Acestea din urmă pot fi formulate în scris sau oral, direct (la sediul unităţilor de poliţie) ori telefonic, de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

Până la intrarea în vigoare a prevederilor care le permite polițiștilor să emită astdel de ordine de protecție provizorii, victimele violenței domestice erau nevoite să solicite unei instanțe emiterea ordinului de protecție, nefiind protejate în nici un fel în fața agresorului, până la emiterea acestuia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.