Autorităţile locale şi cele de la nivel de judeţ au organizat marţi, 24 ianuarie, ceremonia publică prilejuită de împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. La evenimentul ce a avut loc la Monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din municipiul reşedinţă de judeţ, au luat parte prefectul judeţului, Liviu Dumitraşcu, Dănuţ Cristescu şi Virgiliu Cocoşilă, cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, primarul municipiului Alexandria, Victor Drăguşin, reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice, ai sindicatelor şi organizaţiilor nonguvernamentale, filialelor veteranilor de război, filialei cadrelor militare în rezervă şi în retragere şi revoluţionarilor.
De asemenea, au bifat prezenţa la eveniment ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Adrian Gâdea, preşedintele Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Dorin Voicu, precum şi parlamentarii de Teleorman, deputaţii Calotă Florică Ică şi Valentin Boboc, şi senatorul Eugen Pîrvulescu.
„Este un moment foarte emoţionant pentru mine şi de mare bucurie într-o zi de o asemenea însemnătate să fiu alături de teleormăneni aşa cum sunt alături de toţi românii, dar să nu uităm, sunt şi membru al Guvernului, dar sunt şi senator de Teleorman şi mi-am dorit ca astăzi, în această zi, să am posibilitatea să fiu câteva momente lângă teleormăneni, şi iată că s-a întâmplat”, a declarat Carmen Daniela Dan, ministrul Afacerilor Interne.
Ceremonia a cuprins slujba religioasă ţinută de un sobor de preoţi ai Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, discursurile autorităţilor locale şi depunerea de coroane, după care toţi cei prezenţi s-au prins în Hora Unirii.
„Astăzi este una dintre marile sărbători de sufelt ale românilor, se împlinesc 158 de ani de când a fost aşezată la temelia României moderne piatra de fundament prin realizarea de către moldoveni şi munteni a Unirii Principatelor. A fost prima rază de speranţă a unei naţiuni greu încercate de istorie, care, în jumătate de secol, după Războiul de Independenţă, urmat de Marea Unire, şi-a câştigat locul în rândul naţiunilor independente ale Europei. Am venit la statuia Domnului Unirii (n.r. Alexandru Ioan Cuza) pentru a evoca prin respect şi pioşenie, pe cei care au fărit unirea: generaţia paşoptistă de oameni politici, în frunte cu Alexandru Ioan Cuza, şi înaintaşii noştri de acum un veac şi jumătate, oameni din popor numiţi generic talpa ţării. (…) Ca în fiecare an, găsim bucuria de a ne regăsi în acest loc, conştienţi că acest lucru ne uneşte şi ne apropie, mai presus de diferenţele de opinii politice”, a precizat Dănuţ Cristescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, în discursul său. (Violeta Mocanu)