Eveniment

15 localităţi au fost calamitate de grindina căzută joi în Teleorman – Din primele evaluări, mii de hectare de teren, dar şi zeci de case şi anexe au fost grav afectate de gheaţă

grindinaGrindina şi vijelia au continuat să facă pagube în Teleorman, în urma ploii cu grindină de joi după amiază mii de hectare de culturi agricole au fost calamitate şi tot de ordinul miilor este şi numărul caselor şi dependinţelor care au fost afectate în măsuri diferite de gheaţa care a izbit pământul. Dimensiunile gheţii, deloc de ignorat, au distrus solarii, culturi în câmp şi în grădini, au găurit tabla şi ţiglele după case şi dependinţe. Localnicii din Piatra apreciau dimensiunile gheţii cât “oul de gâscă”, şi chiar de nu ar fi fost aşa, dacă cineva îl vede la asemenea dimensiuni este sigur că mărimea a fost apreciabilă. Plus de asta, spuneau localnicii, gheaţa cădea ca şi cum cineva ar fi aruncat-o, asta pentru că nu era însoţită de apă şi cădea cu putere.

Potrivit Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, în urma ploii cu grindină, 15 localităţi au fost grav afectate, culturile agricole au fost compromise, casele, maşinile aflate în calea gheţii necesitând ulterior reparaţii. În comuna Piatra unde s-au şi centralizat o parte din date, zeci de case şi anexe au fost afectate de grindină, culturi agricole şi solarii, precum şi sediile grădiniţei, şcolii, dispensarul din localitate, sediul Primăriei, Poliţiei şi chiar şi lăcaşul de cult, Biserica din comună, au avut de suferit de pe urma gheţii. La Izvoarele, la primele evaluări 500 de hecatre de teren cultivat cu legume proaspete, dar şi cu cereale au fost distruse, iar la Ştorobăneasa situaţia este la fel de gravă, anexe, acoperişuri, dar şi culturi fiind grav afectate. Celelalte localităţi în care grindina a făcut ravagii şi în care comisiile pentru situaţii de urgenţă vor merge spre evaluarea pagubelor sunt Viişoara, Brânceni, Furculeşti, Mârzăneşti, Cervenia, Smârdioasa, Bragadiru, Islaz, Liţa, Dracea, Crângu, Ţigăneşti. Potrivit subprefectului judeţului Teleorman, Carmen Daniela Dan, chiar în dimineţa zilei de vineri, la primele ore ale dimineţii s-au constituit comisiile pentru evaluarea pagubelor produse de grindină, acestea au fost trimise în teren unde vor evalua ce a distrus grindina, ulterior vor întocmi rapoarte care vor fi înaintate Prefectrurii Teleorman şi, ulterior, în funcţie de gradul de calamitate din fiecare localitate se vor lua măsurile ce se impun. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.