Economie

15 iulie, data limită pentru solicitarea ajutorului acordat producătorilor din zonele defavorizate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură precizează că luni, 15 iulie 2013, este ultima zi în care se pot depune cererile de plată aferente anului 2013, în cadrul “Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate”, finanţată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

De acest sprijin comunitar pot beneficia crescătorii de vaci de lapte sau de bivoliţe de lapte sau de taurine din rase de carne şi metişii cu rase de carne.

Solicitanţii trebuie să depună o cerere per beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute la centrul judeţean APIA pe a cărui rază teritorială se află exploataţia cu cel mai mare număr de animale şi trebuie să respecte o serie de condiţii de acordare.

Condiţiile de acordare generale sunt acelea ca exploataţiile să fie localizate în zonele defavorizate din România, identificate în Anexa 4A la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală PNDR 2007 – 2013; bovinele din exploataţiile pentru care beneficiarul solicită ajutor specific să fie identificate şi înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor – RNE; solicitanţii deţin registrul individual al exploataţiei, actualizat în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.1760/2000 şi bovinele din exploataţie sunt cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, iar acţiunile prevăzute sunt efectuate la zi. Pe lângă aceste condiţii generale, solicitanţii trebuie să respecte şi o serie de condiţii de acordare specifice fiecărei categorii de animale.

De precizat că, APIA pune la dispoziţia beneficiarilor cereri pretipărite cu efectivul de animale pentru fiecare categorie înscris în RNE, iar cererea pe care solicitantul o depune trebuie însoţită de o serie de documente, atât generale, indiferent de tipul schemei pentru care solicită ajutor specific, cât şi documente specifice, în funcţie de schema de plată pentru care se solicită ajutorul.

Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate precum şi nerespectarea cerințelor legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, identificarea şi înregistrarea animalelor în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru agricultori în România poate atrage, după caz, reducerea sau chiar excluderea de la plată, respectiv penalităţi sau sancţiuni multianuale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.