Eveniment

15 incendii de vegetație uscată și miriște într-o singură zi

În doar 24 de ore, au fost înregistrate 15 incendii de vegetație uscată și miriște, pe raza localităților Călmățuiu, Târnava, Lisa, Nenciulești, Zimnicea, Plosca, Brâncoveanca, Bogdana, Troianul, Peretu, Roșiorii de Vede, Segarcea-Deal, Seaca, Blejești și Ciuperceni, informează ISU Teleorman.

Potrivit sursei citate, misiunile pompierilor au fost extrem de dificile deoarece anumite zone erau greu accesibile pentru autospecialele de intervenție, iar gradul avansat de uscăciune, pe fondul temperaturilor ridicate, favoriza propagarea rapidă a focului la vecinătăți, existând riscul de a ajunge în gospodăriile oamenilor, curțile unor asociații agricole ori de a pune în pericol cetățenii, participanți la traficul rutier, prin fumul degajat.

Pompierii militari teleormăneni, sprijiniți de autoritățile locale și administratorii obiectivelor ce puteau fi afectate, au reușit să localizeze și să lichideze incendiile în limitele găsite, evitând producerea de pagube materiale însemnate.

“Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

De asemenea, în conformitate prevederile Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 de lei, neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia”, precum și cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei “inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora”, mai transmit reprezentanții pompierilor teleormăneni.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.